„Проблемът с паралелния износ на лекарства рефлектира върху здравето на

...
„Проблемът с паралелния износ на лекарства рефлектира върху здравето на
Коментари Харесай

Привикаха Цацаров в парламента, а той разкри какво застрашава живота на хиляди българи и бъдещето на делото „Марешки“

„ Проблемът с паралелния експорт на медикаменти рефлектира върху здравето на нацията и на българските жители. Износът на такива медикаменти, преопаковането им и недостигането им до болните в здравните заведения излага на риск здравето на пациентите “. Това заяви основният прокурор Сотир Цацаров по време на чуване в комисията за битка със сивата стопанска система в Народното събрание, съобщи в. Труд.

Той акцентира, че прокуратурата може да търси данъчни закононарушения, пране на пари, обвързвано с определяне на предикатно закононарушение, и възможна митническа контрабанда. Всичко останало обвързвано с медикаменти е в пълномощията на контролните органи.

„ Наблюдава се блян да се трансферират всички проблеми свързани с медикаменти на прокуратурата “, съобщи Цацаров.

Той изясни, че повода да се търси прокуратурата и по всички проблеми, свързани с лекарства би трябвало да се търси в структурата на българския закон във връзка с Изпълнителната организация по медикаментите.

„ Ако тя има фактически пълномощия, нещата биха изглеждали по радикално друг метод “, увери основният прокурор.

Емилия Русинова от Софийска градска прокуратура разгласи, че при тях има сигнал по данни от предаването „ Открито “ на Валя Ахчиева, по-късно и втори от ИАЛ.

По двата сигнала е почнала инспекция. Вече е формирано досъдебно произвеждане.

Припомняме, че става въпрос за преопаковането на „ Хумира “ – в истинската опаковка, която е закупена от бургаска аптека „ Марешки “ е имало турска „ Хумира “, както и за успореден експорт на медикаменти от компании, свързани с семейството Марешки .

Русинова изясни, че е открито, че има разминаване сред партидните номера на лекарството закупено от пациента и на подадените от аптеката. Тя призна, че ще им бъде мъчно да потвърдят закононарушението, тъй като става въпрос за контрабанден импорт, а с цел да се повдигне обвиняване трябват съответни данни – по кое време е сбъднат вносът, от кого и така нататък Русинова увери, че колкото и да е мъчно, обвиняването ще постави всички старания, с цел да потвърди закононарушението.

В същото време стана ясно, че делото „ Марешки “ ще е едно от делата, които ще бъдат трансферирани в спецпрокуратурата, откакто от 5 ноември влязоха в действие последните промени в Наказателно-процесуален кодекс.

Русинова разгласи, че досъдебното произвеждане е към край и следва да бъде пренасочено към съответния съд.

Главният прокурор Сотир Цацаров увери, че в напълно близко бъдеще ще бъде импортиран обвинителен акт против Веселин Марешки в профилирания углавен съд.

„ Сътрудничеството сред прокуратурата и ИАЛ е извънредно положително. Но когато си изправен пред обстановка – контрабанден импорт, преопаковане, а истинското лекарство е напуснало страната и е отпътувало примерно в Германия са нужни взаимни старания “, съобщи Цацаров.

Главният прокурор изясни, че в сходни случаи става въпрос за незаконен експорт, посредством пощальон. Подчерта, че за жалост в ръцете на българския пациент може да се окаже и рисково лекарство, импортирано контрабандно в страната ни. И този резултат е най-опасен.

„ Става въпрос за скъпи медикаменти, животоспасяващи лекарства, които са и извънредно скъпи “, напомни основният прокурор.

Председателят на комисията Емил Димитров напомни, че става въпрос за реекспорт на лекарства за 400 000 лева годишно. Той още веднъж сложи въпроса за лимитираните пълномощия на ИАЛ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР