Проблемът с лечението на хората с дихателни затруднения и белодробни

...
Проблемът с лечението на хората с дихателни затруднения и белодробни
Коментари Харесай

Липса на контрол и търговци спъват от 2021 г. кислородолечението у дома

Проблемът с лекуването на хората с дихателни усложнения и белодробни болести с апарати за О2 в домашни условия на този стадий остава неуреден. Той бе дискутиран по време на късно съвещание на Комисията по опазване на здравето през вчерашния ден.

Присъстваха и.д. шефът на НЗОК доктор Йорданка Пенкова и доцент Диана Петкова, ръководител на Управителния съвет на Българското сдружение по белодробни заболявания. Стана ясно, че апаратите за терапия с О2 в домашни условия са заложени в листата на медицинските произведения на Здравната каса от 2021-ва , само че до края на предходната година не е имало търговци, искащи да дават такива по контракт.

Проблемът се състои в това, че не може да се вземе решение дали апаратите да останат в този лист, или да бъдат трансферирани към листата на помощните средства за хората с увреждания. От Българското сдружение по белодробни заболявания възразяват против последното . Средства ще има, откакто бъде признат новият бюджет на Касата. Има подготвен механизъм за разпределяне, наблюдаване и надзор на тези апарати, в случай че останат в листата на изделията за домашно лекуване, сподели шефът на НЗОК.

Спор по тематиката съществува и поради
Всичко за Вашата сватба
това, че хората с дихателни проблеми нямат специфична група, за която да се отпуска средства . Опитите са те да бъдат трансферирани към хората с увреждания - на него възрази Диана Петкова. Пациентите в тази група нямат ТЕЛК.

Исканията на Дружеството по белодробни заболявания са домашното лекуване с О2 да бъде дозирано и следено, с цел да не съставлява заплаха.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg