Проблемът с глобалната зависимост от пластмаса става много видим, когато

...
Проблемът с глобалната зависимост от пластмаса става много видим, когато
Коментари Харесай

Най-големите вносители и най-големите износители на пластмасови отпадъци в света

Проблемът с световната взаимозависимост от пластмаса става доста забележим, когато приказваме за търговията с пластмасови боклуци и скрап. Освен че носи риск от замърсяване на въздуха, земята и моретата, има и други притеснителни сигнали. Секторът продължава да се трансформира и развива, като няма нови регулации, посредством които да се овладее казусът.

Според данните за търговията с пластмасови боклуци от 2022 година на UN Comtrade (сред 79 държави) Япония и богатите европейски страни остават измежду главните експортьори на пластмасови боклуци.

Филипините са най-големият чист експортьор на пластмасови боклуци, като цифрата възлиза на над 80 000 тона предходната година. Страната, постоянно е свързвана със замърсяването на океана с пластмаса. Тя се насочи към експорт, с цел да се оправи с последствията от несъразмерното потребление на пластмаси, написа Zerohedge.

През 2021 година Европейски Съюз спря износа на боклуци към страни отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз. За сметка на това обаче Турция получава множеството пластмасови боклуци от Европейски Съюз. Някои пластмасови боклуци пък се рециклират или преработват в Източна Европа.

Индия също е измежду огромните вносители на пластмасови боклуци като съгласно данните е внесла над 75 000 тона предходната година.

И Латинска Америка стартира да се трансформира в дестинация за пластмасови боклуци, съгласно Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

 Infographic: Which Countries Export & Import Plastic Waste? | Statista

Въпреки че преработването на импортирани от други страни пластмасови боклуци може да бъде доходоносно, неналичието на регулации и контрол са предизвикали безчет проблеми в страните, вносителки. Експертите чакат потоците от пластмасови боклуци, изнасяни от индустриализираните страни, да продължат да се насочват към страни, където (все още) не са въведени регулации.

След като Китай излезе от търговията през 2018 година, Виетнам и Малайзия се трансфораха в едни от най-големите вносители на пластмасови боклуци в Азия.

Междувременно представители на членовете на Организация на обединените нации има среща в Париж тази седмица, с цел да обсъдят вероятен световен " контракт " за понижаване замърсяването с пластмаса.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР