Пробите за заболяването Легионерска болест/Легионелоза, взети от хотел в Курортен

...
Пробите за заболяването Легионерска болест/Легионелоза, взети от хотел в Курортен
Коментари Харесай

Пробите за заболяването Легионерска болест в Слънчев бряг са отрицателни

Пробите за болестта Легионерска болест/Легионелоза, взети от хотел в Курортен комплекс "Слънчев бряг ", преди началото на летния туристически сезон са негативни, оповестява Министерството на здравеопазването.

Ежегодно в Европа се записват по към 10 000 случая, като водещи страни по брой болести са Франция, Германия, Италия и Испания.

Заболяването визира на първо място хора в преклонна възраст, пушачи, с хронични белодробни заболявания, с компрометирана имунна система и/или с хронични болести.

Основните способи за заразяване са посредством инхалиране на легионелите с водни капчици от душови уредби, охладителни кули, декоративни фонтани, системи за изстудяване посредством водна мъгла и други

Заболяването най-често провокира тежки пневмонии, като смъртността доближава до 10 %. При диагностициране в начална фаза болестта се лекува дейно с антибиотични препарати.

Предпазните ограничения включват поддържане на добра хигиена на водопроводни и душови съоръжения, климатици с водна циркулация и други водни уреди. За задачата се употребява механично разчистване, химични средства, стерилизация с гореща вода ( “термален “ шок). Всички тези ограничения годишно се предписват от органите на публичното здраве и осъществяването им се ревизира от здравните инспектори на РЗИ.

По отношение на съответните случаи със подозрения за заразяване с инфекциозното заболяване Легионерска болест/Легионелоза, Министерство на здравеопазването обръща внимание, че хотелите в Курортен комплекс „ Слънчев бряг “ годишно подлежат на планов и извънпланов (по сигнали) надзор от РЗИ – Бургас, включително и надзор за съществуване на легионели.

Пробите, взети от съответния хотел в Курортен комплекс „ Слънчев бряг “ преди началото на летния туристически сезон 2019, са негативни.

В случай на подозрение за Легионерска болест на територията на страната, Регионалните здравни инспекции издават наставления с съответни противоепидемични ограничения (в това число да се прави механично разчистване на оборудванията и водоснабдителните системи и климатичните инсталации; да се прави стерилизация посредством хиперхлориране; да се организира стерилизация посредством „ термален “ потрес – с нараснала температура на водата 70-80 градуса С; непрестанно да се поддържат високи стойности на топлата вода и т. н.)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР