Призоваваме Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, в която

...
Призоваваме Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, в която
Коментари Харесай

Светият синод е против ратификацията на Истанбулската конвенция

" Призоваваме Народното събрание да не ратифицира Истанбулската спогодба, в която се вкарват понятия, противоречащи на нашата православна религия, национални обичаи и правна система ". Това се споделя в послание на Св. Синод, оповестено на публични уебсайт на българската патриаршия, по отношение на процедурата по приемане и одобрение в България на Истанбулската спогодба.

Ето и цялостният текст на обръщението без редакторска интервенция:

" Мили сънародници,

Скъпи в Господа рожби на светата ни Българска православна черква,

Уважаеми представители на държавната власт,

Повод за обръщението ни към Вас е „ Конвенцията на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието против дамите и домашното принуждение “, известна като Истанбулска спогодба.

Истанбулската спогодба поражда паника за бъдещето на европейската християнска цивилизация, тъй като тя съдържа ново схващане за индивида - индивидът като тираничен стопанин, индивидът без Бога, който следва своите стремежи и пристрастености дотам, че може да самоопредели даже и пола си.

Това схващане отваря необятно вратите към честен разпад, който неизбежно води до психофизическото заличаване на индивида - до „ втората гибел ”, която е духовната гибел. То е диаметрално противоположно на нашата религия, в центъра на която е Богочовекът Христос! Той ни учи,че смисълът на живота на Христовия човек е в спасението във и посредством любовта към Бога и близък! Затова няма разумен Христов човек, който да не утвърждава битката против насилието изобщо, още повече против насилието над дами!

Истанбулската спогодба надвишава правната наредба на този въпрос, защото води до смяна в светогледа ни.

Заложените в Конвенцията хрумвания за другарство сред половете, за отношение към вяра, обичаи, традиции, обучение и други, противостоят на изконните разбирания на българския народ за религия, националност, добродетелност, чест, достолепие, образование, семейство.

Нашият народ повече от хилядолетие е живял с един блян - да въплъти в себе си евангелските истина, обич, святост, да стане „ свят народ ”, „ Божий народ ” /1 Петр. 2:9-10; 1:15-16/, който и посредством своята история проповядва божествените полезности и добродетели.

Макар и юридически акт, Конвенцията има и духовни измерения - тя е средство, което насажда непозната за нас ценностна система, с цел да разреши обществото да бъде ръководено по нов модел, подобаващ на ползите на дребна част от него.

В формалния текст на Конвенцията на британски език – на всички места, където се приказва за „ обществен пол ”, се употребява терминът „ джендър ”. В този текст понятието “джендър ” (gender, genre) е изрично разграничено от понятието “пол ” (sex) като ново, друго разбиране, непознато на българския юридически ред и несъществуващо в лексиката на българския език.

Затова и нов превод няма да промени смисъла и духа на Конвенцията, в която посредством използването на понятието „ джендър “ и производните му се преследват цели, разнообразни от прокламираните - за отбрана на дамите от принуждение.

Тези понятия се употребяват за превръщането в държавни политики на една идеология, която отхвърля, че индивидът съществува като мъж или жена и тя се утвърждава посредством нов неестествен език, който намираме в Конвенцията, и който е непознат и чужд за нашата народопсихология, просвета, обичаи и православно Предание.

Според тази идеология билогичният пол на индивида като мъж или жена няма значение за неговата еднаквост, а показва „ диктатурата на природата ” над свободното самоопределение на индивида, тирания, от която човек би трябвало да се освободи.

Тази идеология, която при ратификация на Конвенцията се трансформира в правов ред, наложителен за българските жители, отхвърля съществена библейска истина: „ И сътвори Бог индивида по Свой облик, по Божий облик го сътвори; мъж и жена ги сътвори. “(Битие 1:27).

За Светия Синод, като изразител на българските източноправославни християни, битката против насилието над дами и домашното принуждение е директно обвързвана с евангелските добродетели, първа и най- огромна от които е любовта към Бога и към хората.

Регламентите на Конвенцията, свързани с въвеждането на образование за нестереотипните функции на пола „ в формалните образователни стратегии и на всички просветителни нива ” са ориентирани против открития от Бога сватбен съюз сред мъжа и дамата - домашната Църква, в която любовта се показва и служи за спасението на индивида.

Според „ Всеобщата декларация за правата на индивида “: „ Семейството е естествена и съществена клетка на обществото и има право на протекция от обществото и от страната. ”

Нравствен ориентир за съхраняването му е верността и доверието сред съпрузите във всичките им измерения. Без тях то ще се разпадне, а основаното потомство ще остане лишено от обич, грижа и образование.

Последствията от отказване на библейските истини са трагични и ние сме очевидци на тях в доста общества, в които „ джендър ” идеологията от дълго време е държавна политика.

Призоваваме Народното събрание да не ратифицира Истанбулската спогодба, в която се вкарват понятия, противоречащи на нашата православна религия, национални обичаи и правна система!

Призоваваме българският народ да отстоява вярата си, която го е съхранила във всички исторически тествания!

Свещен отечески дълг на Св. Синод на Българската православна черква – Българска Патриаршия е да напомни на Божия народ думите на Св. Библия: „ Горко на ония, които злото назовават положително, и положителното – зло, тъмнината смятат за светлина, и светлината – за мрачевина, горчивото смятат за сладко, и сладкото – за горчиво! “ (Ис. 5:20) ".
Обръщението на Светия Синод е подписано от българския патриарх Неофит и членовете на Синода: Сливенски митрополит Йоаникий, Великотърновски митрополит Григорий, Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Доростолски митрополит Амвросий, Западно- и средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум, Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий, наместник на овдовелия Видински епархийски трон.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР