Призоваваме компетентните институции да се произнесат в най-кратки срокове относно

...
Призоваваме компетентните институции да се произнесат в най-кратки срокове относно
Коментари Харесай

На извънредна сесия в Провадия обсъдиха тревожните данни от проверките на ревизорите

Призоваваме способените институции да се произнесат в най-кратки периоди по отношение на установените в отчети на Агенцията за държавна финансова ревизия нарушавания в община Провадия. За това настояха от трибуната на локалния парламент в града общинските съветници от ГЕРБ. По тяхна самодейност, взаимно с представители на разнообразни групи в Общински съвет, през днешния ден се организира изключителна сесия, на която бяха разисквани тревожните данни от инспекциите на ревизорите, огласени преди седмица и от народни представители.

" По двата отчета с установените от АДФИ нарушавания в община Провадия са формирани общо 49 акта, огромна част от тях към този момент са доказани от съда. В хода на инспекцията ревизорите са открили и 7 броя " знаци за машинация ", посочи общинският консултант от ГЕРБ Димо Димов. По думите му отчетите разказват скица за източване на пари от държавния бюджет посредством документи с погрешно наличие, фиктивно вписани хора и безотговорност при осъществяването на публични транспорти в общината. " Общият размер на нанесените вреди е към половин милион лв.. Сумата е съвсем двойно по-голяма от плануваните разноски за главен ремонт на общинската пътна мрежа, двойно по-голяма от средствата за опазване на здравето, които са заложени в бюджета на Провадия за тази година. И до момента в който децата вървят пешком до учебно заведение, парите, предопределени за тях, са били редовно източвани - превозвачът е отчитал неизпълнени маршрутни написания, за които общината му е плащала от държавните дотации за публичен авто превоз ", разяснява  Димов, като се базира на констатациите на ревизорите.

Според него данните за фрапиращи нарушавания са тежко клеймо върху работата на общинската администрация. " От документите излиза наяве, че ревизорите са се натъкнали и на злоупотреби с картите на пенсионерите и ветераните от войните, транспортите са " употребени " от несъществуващи в регистрите на ГРАО лица. За " мъртви души " ли са замислени публичните транспорти на общината? Кой разреши действителните хора с действителни потребности от публичен превоз да бъдат ощетени? ", попита Димо Димов.

" Въпреки настояването ни изключителната сесия на Общински съвет да се организира след 17 ч., тъй че да могат да участват и заинтригуваните жители, съвещанието беше планувано за 10:30 ч. Благодарим на жителите на общината, които без значение от неуместното за тях време, пристигнаха на сесията да чуят изнесените обстоятелства и да изразят своята дейна гражданска позиция. Благодарим им, че не са безразлични към проблемите в общината и чакат отговорно ръководство от нейното управление ", разяснява общинският консултант от ГЕРБ Диан Николов.

Един глас не доближи за приемането на декларацията, която предложиха вносителите на настояването за изключителна сесия. С нея те настояха Общински съвет да се разграничи от порочните практики, открити от АДФИ, и молиха сезираните виновни институции да се произнесат в оптимално къси периоди по отношение на тревожните данни. " Въпрос на честен избор и съвест е при съществуването на тежки констатации за нанесен сериозен ущърб на жителите на общината дали кметът да продължи да заема тази служба ", гласеше още препоръчаната декларация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР