Приятелят на загиналия турист Георги Георгиев, който е станал свидетел

...
Приятелят на загиналия турист Георги Георгиев, който е станал свидетел
Коментари Харесай

Оцелелият приятел на загиналия DJ Emotion: Причината не е в екипировката

Приятелят на починалия екскурзиант Георги Георгиев, който е станал очевидец на съдбовното рухване на 45-годишният Тодор Желязков, алармира, че в продължение на три часа е звънял на 112. Имали са обсег, само че не са съумели да се свържат със незабавния телефон, съобщи Българска национална телевизия.

Той е в положително здраве, само че смутен и сърдит от загубата на приятеля си. " Щом съм здрав, значи не е причина оборудването ", счита Георги.

Около 14.30 часа през вчерашния ден беше свалено тялото на починалия в Стара планина екскурзиант от Варна. Това е 45-годишният Тодор Желязков, по-известен като DJ Emotion - един от създателите на групата Deep zone project. Тялото на починалия екскурзиант, който падна в улей в региона на връх " Жълтец ", бе свалено в местността " Паниците " над Калофер.

Съдебна медицина транспортира натрупа до Пловдив, с цел да бъде открита точната причина за гибелта. Спасителната интервенция беше извършена при доста тежки метеорологични условия, при ураганен вятър. В нея участваха 8 спасители от Калофер и Карлово.

До мястото на случая се стигна с помощта на чиновниците от телевизионната кула на връх Ботев, които разполагат със профилирана техника - ратрак, която се движи в тежки зимни условия.

Началникът на планинската избавителна работа в Калофер Дамян Чолпанов сподели, че починалият екскурзиант и приятелят му не са били добре екипирани и не са били с подобаващи обувки. Той прикани хората, които посещават планината да си вземат поука, тъй като това е следващият случай и той потвърждава, че се подценява обстановката.

" Вятърът беше ураганен, мъглата гъста. Рискувахме малко, само че момчетата бяха корави и нещата се получиха. Когато има екип и има цел, хората се сплотяват и я вършат! ", съобщи началникът на Планинската избавителна работа в Калофер Дамян Чолпанов.

" Смъртта е открита от неговия другар, който съумява да се добере до тялото и да направи трак, което беше доста скъпо за нас, тъй като имахме координатите на самото тяло ", изясни дежурният от Планинската избавителна работа Тервел Тотев.

На мястото на случая екип на Спешна помощ и чиновници на Криминална полиция, направиха огледи. От националната система за незабавни повиквания разясняват, че на 2-ри януари не е имало проблем със системата и всички повиквания са били обслужени. Създадена е била конферентна връзка с Планинската избавителна работа. Шефът на спасителите в Калофер насочи рецензия към оборудването на двамата туристи.

От Планинската избавителна работа са безапелационни, че особено за този маршрут и в тези условия котките са наложителни.

" И освен котките, даже и пикел и въже най-малко 20 метра. В случая са подценили личните си благоприятни условия, метеорологичната конюнктура. Не може да кажем изрично, в зимната планина се върви с котки, не е не е по този начин, в зимната планина може и без котки, само че човек би трябвало да се приготви и да ревизира маршрута какво изисква ", сподели още Тервел Тотев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР