Приятел на изчезналия китайски журналист Чен Киуши, който разкри цялата

...
Приятел на изчезналия китайски журналист Чен Киуши, който разкри цялата
Коментари Харесай

Ето какво се случва с изчезналия китайски журналист, казал цялата истината за К-19

Приятел на изчезналия китайски публицист Чен Киуши, който разкри цялата истина за експлоадирането на епидемията от ковид в Ухан, описа какво се случва с него. По думите на мъжа, журналистът принудително е бил комплициран под карантина, написа Би Би Си.

Познатият на Чен Киуши качи в YouTube видео, в което споделя за положението на приятеля си. По думите му, той бил в „ положително здраве” и досега се намирал под наблюдението на държавното управление. Мъжът обаче не разкрива къде се намира Киуши от месец февруари досега.

Адвокат по правата на индивида, поискал да остане неизвестен, удостовери пред в. South China Morning Post информацията, че сега Киуши е под наблюдаване на управляващите.

„ Тъй като управляващите взеха решение да не го притеглят към наказателна отговорност, в действителност не престават да го държат нелегално под наблюдение”, прибавя юристът.

Журналистите на Би Би Си означават, че почти едновременно дружно с Киуши са изчезнали още двама души – китайски предприемач и репортерът Ли Зъуа, които също са съобщили за експлоадирането на епидемията. Изданието свързва изгубването им с опита на Китай да прикрие пандемията.

Първата информация за изчезналите се появи през април. Тогава Ли Зъуа пусна клипче, в което разказа какво се е случило с него през февруари.

След обявата при него са пристигнали служители на реда и хора в защитни костюми и са го отвели в локалния полицейски сектор. Срещу него е стартирано следствие по обвиняване в нарушение на публичния ред, само че по-късно делото е прекъснато.

Той също е бил заставен да стои известно време под карантина.

Преди да стане публицист, Чен Киуши е бил юрист по правата на индивида. След това стартира да отразява митингите в Хонконг през август 2019 година След това твърди, че китайските управляващи са почнали да го заплашват след връщането му на континента.

Акаунтите му в обществената мрежа с над 700 000 почитатели са изтрити.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР