„Приветствам днешното решение на Европейската комисия, с което се одобрява

...
„Приветствам днешното решение на Европейската комисия, с което се одобрява
Коментари Харесай

Асен Василев: С одобрените днес от ЕК 11 млрд. евро България ще постигне средноевропейски стандарт



„ Приветствам днешното решение на Европейската комисия, с което се утвърждава финансиране за България на стойност 11 милиарда евро. Тези средства са извънредно нужни, с цел да може страната ни да реализира средноевропейския стандарт на живот “.

Това съобщи вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев във връзка признатото през днешния ден от Европейска комисия Споразумение за партньорство, в което се дефинира капиталовата тактика на страната ни в региона на политиката на доближаване за програмния интервал 2021-2027 година.

Министър Василев акцентира, че за първи път в съглашението е заложено 50% от средствата да са за планове в Северна България. За съпоставяне, през предходния програмен интервал (2014-2020 г.) в северните райони на страната са вложени едвам 27% от средствата.

Фондовете по линия на политиката на доближаване целят да предизвикват икономическото, общественото и териториалното доближаване в българските райони и са ориентирани към поддръжка на най-уязвимите от тях. Средствата ще оказват помощ на България да усъвършенства главната си инфраструктура, изключително в районите, в които вложенията в инфраструктурата са незадоволителни или липсват. Почти половината от общото финансиране, в размер на 4,2 милиарда евро, ще бъде вложено в Северозападния, Северния централен и Североизточния региони, в това число под формата на съфинансиране за построяването на тунела „ Шипка “ - първият тунел, който ще минава през Стара планина.

Споразумението за партньорство обгръща Европейския фонд за районно развиване, Европейския обществен фонд +, Кохезионния фонд, Фонда за обективен преход и Еворпейския фонд за морско дело, риболовство и аквакултури.

Повече за съглашението можете да намерите

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР