Притисната между книжарница за книги втора употреба и магазин за

...
Притисната между книжарница за книги втора употреба и магазин за
Коментари Харесай

Сладоледът с най-странните вкусове в света

Притисната сред книжарница за книги втора ръка и магазин за плочи в очарователно предградие на Кейптаун, това е една дребна сладоледаджийница, където на черна дъска е изписано " Tapi Tapi - ръчно направен достоверен африкански сладолед ".

Мястото се трансформира в едно от най-обсъжданите заведения за хранене в Кейптаун от отварянето си през октомври 2020 година А в своята дребна кухня молекулярният биолог от Зимбабве Тапива Гужа основава усети на сладолед като никой различен.

Написани на ръка с черен маркер върху лъскавия кухненски плот някои от вариантите за деня да вземем за пример включват сладоледи от солена сушена риба капента с карамел и скоч кепе чили, изсушени на слънце зеленчуци с карамел, малцово просо (раги), хибискус, карамфил и анасон.

Използвайки единствено локални усети от африканския континент, сладоледът на Гужа се трансформира в инструмента, посредством който той разказва за африканската храна.

" Това е сладолед за моята еднаквост, за положителното на другите хора ", споделя Гужа пред CNN. " Мисля, че в историята на (глобалната) храна няма доста място за Африка... в случай че не преглеждаме общата концепция за африканска храна ", прибавя той. " Не се пробвам да се харесам на световната галактика - пробвам се да оказа помощ на хората тук да се любуват на своята просвета по-често. "
 Пикник, сладолед, колело или какво да вършим, в случай че сме надалеч от морето
Какво да вършим, в случай че сме надалеч от морето

Страхотни хрумвания за хората в града

Съставките

Гужа използва разнородни съставки и аромати, с цел да показа всички райони на континента, с което съумява да надгради визиите за африканската кухня, които надалеч не се изчерпват единствено с етиопската или нигерийската. Той черпи ентусиазъм отвред - диалог, мирис, храна, блян по океана. Търсенето на храна и даже търсенето в Google играят роля в този развой. " Трябва да търсите и търсите, и търсите, до момента в който намерите някаква истина ", споделя той.

За изработката на своя сладолед Гужа употребява в действителност доста и разнообразни съставки. От алено просо, намиращо се в целия континент, до западноафрикански изсушени на слънце тигрови орехи. От източна, централна и южна Африка си набира изсушена на слънце и осолена риба капента, известна като Матемба. От Южна Африка пък взима сушени гъсеници от мопани. Всички те се превръщат във усети на сладолед, които сигурно ще изненадат, шокират, възхитят и може би даже ще отвратят някои.

" Наистина не се придържам към обичайна концепция за съчетаване на усети ", изяснява той. " Правя това, което ми харесва, и виждам какво ще излезе. "

Друга съставна част, с която той обича да опитва, е Mphepho, билка, употребена в южноафриканската обичайната медицина, за която се счита, че канализира света на духовете. Но Гужа твърди, че има доста повече цели и посредством основаването на сладолед от билката се надява да разшири разбирането на хората за това най-свещено растение.
 Сладолед, лято, десерт и какви са изгодите да хапваме от него
Неочакванието свойства на сладоледа

Независимо дали ще изберем класическата ванилия или по-нетрадиционен усет

" Това е един от проблемите, който се пробвам да реша ", споделя той. " Хората са толкоз ненаясно със личните си културни практики. Не споделям, че съм специалист... само че със сигурност мога да помогна на хората да осъзнаят доста повече за себе си. "

И макар че повече от съставките, които употребява, имат антични корени, менюто на Tapi Tapi не е обвързано с предишното и непрекъснато се трансформира. Въпреки че е основал над 800 усета, Гужа споделя, нито един от тях до момента не се повтаря.

Рецептата

Как един постдокторант молекулярен биолог става създател на едно от най-известните места за сладолед в Кейптаун? Случайно, споделя Гужа. Всичко стартира, когато той гледа готварско шоу, в което употребяват изсъхнал лед за разтрошаване на сладолед. Като академик той има достъп до подобен изсъхнал лед, тъй че стартира да опитва с него вкъщи. А и съгласно него е много завладяващо да се занимава с това, " изключително, в случай че си черен и кажеш, че правиш сладолед. Тогава е още по-скандално ", казва Гужа през смях.

Той обаче е благополучен, че с помощта на сладоледите му, доста хора изпитват желание да изследват пак своята еднаквост, да се върнат вкъщи и да се свържат още веднъж с част от своето племенно начало.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР