Притеснения и недоволство назрява сред родители на бъдещи седмокласници. Те

...
Притеснения и недоволство назрява сред родители на бъдещи седмокласници. Те
Коментари Харесай

Нов формат на матурите за 7 клас притесни родители

Притеснения и неодобрение назрява измежду родители на бъдещи седмокласници. Те се афишират против новия формат на по този начин наречените " дребни матури ", който влиза в действие следващата година. Родителите се тревожат, че размерът на изпитния материал е тройно по-голям , осведоми bTV.
Наесен Ралица Въжарова ще бъде в 7 клас. Според измененията, тя би трябвало да държи изпит по литература върху материала от 5, 6 и 7 клас.
" Доста нови неща като граматика учим и много нови творби, които явно би трябвало да знаем. Аз не мога да запомня всички тези творби ", безапелационна е тя.
Майка ѝ Илиана също е обезпокоена. Очаква да похарчи към 1600-1700 лв. за спомагателна подготовка. " Нас ни тормози и спомагателния материал, и стрес за децата – не стига, че по принцип е доста, ами в този момент ще е и още повече. "
При новия изпит децата към този момент няма да пишат теза, а по този начин наречената " характерност на книжовен воин. " " Това значи, че децата би трябвало да наизустят всички изучавани герои с техните характерности, с цел да може да пишат върху него, който и да се падне. Новият формат наподобява на държавен зрелостен изпит ", счита Траяна Кайрякова, родител.
Според учители обаче, това няма да повлияе триумфа на детето, в случай че то е учило през годините.
" Нека си го кажем почтено - тези родители, които претендират за отлични оценки, ги претендират единствено в 7 клас. Това значи ли, че тези деца не би трябвало да учат материала от пети и шести клас ", попита учителката Цветанка Тонева.
Образователният министър Красимир Вълчев уточни, че би трябвало да се направи по този начин, че децата да имат нови компетентности - дарба за мислене, дигиталност, креативност.
Родители упорстват измененията да влязат в действие за бъдещите петокласници, които в идващите три години ще имат време да се приготвят за изпита.
Освен за седмокласниците се трансформира и форматът на дребните матури за четвъртокласниците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР