Притеснението на световната общност относно възможността Русия да използва ядрено

...
Притеснението на световната общност относно възможността Русия да използва ядрено
Коментари Харесай

Washington Post: Има реална опасност Путин да пусне тактическа ядрена бомба

Притеснението на международната общественост по отношение на опцията Русия да употребява нуклеарно оръжие по време на офанзива против Украйна надвишава действителните опасности, написа американското издание The Washington Post. Руската федерация обаче е натрупала голям брой тактически нуклеарни бойни глави, което не е регламентирано от договорите за неразпространение на оръжия за всеобщо заличаване.

Ето превод обявата на WP Защо светът е толкоз угрижен за съветските тактически нуклеарни оръжия:

Русия е въоръжена до зъби с нуклеарни бойни глави, които някои анализатори се притесняват, че може да ги употребява за ескалация на спора, в случай че почувства, че губи. Западните сътрудници на Украйна също имат нуклеарни оръжия, което значи, че спорът - в случай че излезе отвън границите на Украйна - изправя нуклеарните сили една против друга.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели предходната седмица, че Русия би трябвало да спре своята " рискова и безотговорна нуклеарна изразителност " и предизвести, че тя " в никакъв случай не може да завоюва нуклеарна война ".

Едва неотдавна Русия се опита да разсее страховете: представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели в понеделник, че " никой не мисли " за потреблението на нуклеарно оръжие. Но макар че мирните договаряния са обнадеждаващи, достоверността на съветските изказвания остава ниска след многократните изказвания на Москва, че няма да нахлуе в Украйна.

Изглежда като ехтене от Студената война, само че от този момент стратегическият пейзаж се промени. Тогавашните уравнения по отношение на риска от взаимна приложимост на нуклеарни оръжия (които в никакъв случай не са били прости) се усложняват от съществуването на тактически бойни глави, които Русия складира. Те са надалеч по-малко мощни от бомбите, хвърлени от Съединените щати върху японските градове Хирошима и Нагасаки по време на Втората международна война. Експертите се притесняват, че даже дребни бойни глави могат да нарушат световното нуклеарно табу.

Сара Бидгуд, шеф на Програма Евразия в Центъра за проучване на неразпространението на Джеймс Мартин, откри за мъчно да оцени опасността от Русия, употребяваща тактически нуклеарни оръжия в Украйна. Но е ясно, че Русия е разчитала на своя нуклеарен боеприпас, в това число тактически, с цел да придобие еластичност при ръководството на рисковете от ескалация.

" Това значи, че Русия може да вкара нуклеарни оръжия в спор, когато почувства, че е изчерпала стандартните благоприятни условия и е изправена пред екзистенциална опасност ", сподели Бидгуд. " Трудно е да се реши, тъй като нямаме ясна визия къде тъкмо са алените линии на Путин или какво той вижда като екзистенциална опасност.

Какво съставляват тактическите нуклеарни оръжия?

Стратегическите бойни глави имат голяма мощ и са способни да изравнят цялостен ​​град със земята. Нестратегическата или тактическа бойна глава е по-малка, само че въпреки всичко способна да нанесе обилни вреди и всеобща загуба на живот.

Освен в размера и мощността, основната разлика се крие в предназначението на двата типа оръжия. Стратегиката е предопределена да нанесе пагубен удар в границите на огромна война. Това беше в основата на обичайния нуклеарен боязън както във Вашингтон, по този начин и в Москва - сюжет на нуклеарен апокалипсис в стила на доктор Стрейнджлав.

Тактическите нуклеарни оръжия са предопределени за потребление на бойното поле. Някои от неговите видове имат променлива мощ, което ви разрешава да калибрирате тяхната избухлива мощ за съответна атака; други,наречени неутронни бомби, са проектирани да популяризират радиация с минимална избухлива мощ.

Какво се знае за съветския тактически нуклеарен боеприпас?

Съединените щати и Съветският съюз едностранно понижиха нуклеарните си стратегии след разпадането на последния.

Договорът START III за надзор на въоръженията, контрактуван от президентите Барак Обама и Дмитрий Медведев през 2010 година, лимитира разполагането на нуклеарни бойни глави от двете страни върху балистични ракети и бомбардировачи до не повече от 1550. Тактическите оръжия обаче не се контролират нито от този контракт, нито от всяко - или друго интернационално съглашение.

В отчет, оповестен през февруари от Федерацията на американските учени ( FAA), се споделя, че Русия има общо 4477 нуклеарни бойни глави, съгласно груба оценка. От този брой 1588 стратегически бойни глави бяха ситуирани, а 977 бяха на склад, само че подготвени за приложимост. Русия също има на склад 1912 нестратегически бойни глави. FAA отбелязва, че местата за предпазване може да се намират наоколо до бази на оперативни сили. Други 1500 бойни глави се смятаха за изтеглени, само че към момента " значително непокътнати ".

Междувременно Съединените щати разполагат с 1644 стратегически нуклеарни бойни глави, ситуирани, както и 100 тактически оръжия на дежурство в Европа. Други 1984 бойни глави са на склад, от които 130 са тактически.

" Инструмент на слабите ", или какво е смисъла на тактическото нуклеарно оръжие за Русия

В края на 90-те години на предишния век, изправени пред стопански проблеми, които оставиха армията на части, и унизителна патова обстановка във войната с чеченските сепаратистки водачи, съветските водачи явно насочиха вниманието си към нуклеарните технологии. През 1999 година Владимир Путин, който тогава беше ръководител на Съвета за сигурност на Русия, сподели след среща с тогавашния президент Борис Елцин, че е одобрил " проект за създаване и потребление на нестратегически нуклеарни оръжия ".

Западните анализатори настояват, че през последните години Путин изповядва теория " ескалация в името на деескалацията ", макар че фразата не е употребена в съветските публични документи. Доклад на Конгреса, оповестен при започване на март, разказва тази хипотетична теория: " Руските изказвания, съчетани с военни учения, които явно симулираха потреблението на нуклеарни оръжия против членове на НАТО, накараха мнозина да повярват, че Русия може да заплаши да употребява своите нестратегически нуклеарни оръжия за принуждаване или заплашване на прилежащите страни.”

Адам Маунт, шеф на плана във Федерацията на американските учени, счита, че слабостта на съветските стандартни оръжейни системи може да изясни склонността към опасност да употребява атомната бомба.

" Ако една страна може да реализира задачите си без нуклеарни оръжия, тя го прави. Ядрените оръжия са инструментът на слабите ", сподели той.

Може ли нуклеарна бомба да бъде хвърлена върху Украйна?

Нито една страна не е употребила нуклеарно оръжие във война от 1945 година насам. Руските управляващи обаче неведнъж са споменавали този капацитет. Путин разгласи на 27 февруари, че съветските сили за нуклеарно въздържане са в бойна подготвеност.

Русия също по този начин сподели нови ракетни технологии по време на нахлуването си в Украйна, в това число балистичната ракета с въздушно изстрелване " Кинжал ", която е способна да доближава хиперзвукова скорост, и крилата ракета с огромен обхват на деяние " Калибр ".

И двете се смятат за ракети с двойна приложимост, изяснява Маунт. Тоест, те могат да носят както стандартни, по този начин и нуклеарни бойни глави. Това е сериозен проблем за западната войска, тъй като никой не може да знае дали следва нуклеарна офанзива, до момента в който една от ракетите не избухне. Все още обаче няма признаци Русия да е изтеглила тактическите си бойни глави от предпазване, добави представителят на FAA.

Bidgood прави оценка риска от потреблението на нестратегически оръжия в Украйна като невисок, само че възходящ.

" Путин наподобява убеден, че може да употребява завоалирани закани и сигнали за ескалация и деескалация за свои лични цели. Но това е доста рискова игра, елементарно може да докара до недоразумения и неправилни тълкувания ", сподели анализаторът.

Маунт счита, че загрижеността на международната общественост по отношение на потреблението на нуклеарни оръжия в Украйна " доста надвишава действителния риск ", най-малко към този момент. " Рискът се усилва, когато Путин става все по-отчаян, само че остава фактът, че потреблението на нуклеарни оръжия няма да му помогне да завоюва войната и няма да принуди Вашингтон да спре да поддържа Киев ", сподели той.

Все още не е ясно по какъв начин ще реагират Съединени американски щати, в случай че Русия употребява тактически нуклеарни оръжия. Украйна не е съдружник в НАТО и Договорът за групова защита не се отнася за нея. Американските чиновници обаче предизвестиха какъв брой съществено биха приели сходен случай.

През 2017 година тогавашният военачалник от Военновъздушни сили Джон Хайтен възрази против изказванието, че тактическите нуклеарни оръжия в действителност са нещо друго от стратегическо. Хайтен, който по това време беше началник на стратегическото командване на Съединени американски щати, разказа вероятния отговор на потреблението на такива оръжия.

" Това не е тактически резултат. И в случай че някой употребява нестратегически или тактически нуклеарни оръжия, Съединените щати ще реагират стратегически, а не тактически, тъй като това ще значи прекосяване на линия, която не е преминавана от 1945 година ", сподели генералът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР