Пристанище Варна ще бъде отворено за най-тежките кораби чрез удълбочаване

...
Пристанище Варна ще бъде отворено за най-тежките кораби чрез удълбочаване
Коментари Харесай

Желязков оправда милионите за пристанище Варна, въпреки полемиката около Доган

Пристанище Варна ще бъде отворено за най-тежките кораби посредством удълбочаване на Варненския и Белославския залив, който план е на обща стойност 350 милиона. Това е инфраструктура за страната, с цел да могат да влизат артикули и товари, съобщи министърът на превоза Росен Желязков.

"Това не се прави поради ТЕЦ-Варна. Това не е за никой. Ние не вършим пристанище, а отваряме вратата към морето. Ще създадем по този начин, че врата на България по море – Варна, да бъде отворена за най-тежките кораби, които сега не могат да влизат”, сподели още той.

"Целта на плана е да има удълбочаване до 13 м и по този метод превозът поевтинява и прави нашето пристанище по-атрактивно. В момента комерсиалната конкуренция на Черно море е там, където отиват товарите. Искаме товарите да влизат през Варна ", изясни министърът на превоза пред bTV.

Полемиката към плана породи, защото притежателят на "ТЕЦ Варна " Ахмед Доган трансформира остарелия въглищен терминал на централата в пристанище за контейнери, зърно и така нататък

Варненската централа бе закупена от компания на някогашния транспортен министър от кабинета "Орешарски " Данаил Папазов за близо 50 млн. евро от "ЧЕЗ Груп ". На по-късен стадий като мажоритарен съучастник в нея влезе почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Папазов твърди, че Ахмед Доган е платил към 1.4 млн. лева, с цел да придобие 70% дял във компанията "Сигда ", която е притежател на централата. Според някогашния министър цената при договорката с почетния ръководител на Движение за права и свободи била по-ниска, тъй като сдружението имало заеми и отговорности.

"ТЕЦ Варна " завоюва два поредни търга за леден запас - 26.5 млн. лв. през тази година и 27.8 млн. лева през 2018 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР