Прищина. Косово въведе в понеделник реципрочна мярка със Сърбия за

...
Прищина. Косово въведе в понеделник реципрочна мярка със Сърбия за
Коментари Харесай

Gazeta Express: Косово въведе реципрочни мерки за автомобилните табели

Прищина. Косово вкара в понеделник реципрочна мярка със Сърбия за потребление на табели за транспортни средства и изпрати специфичната си полиция на граничните пунктове със Сърбия, с цел да приложи новото предписание, което провокира митинг на локални поданици сърби. Те блокираха пътя, водещ до граничните пунктове Ярине и Бърняк в северната част на страната, написа косовския вестник Gazeta express .

Правителството изясни, че от понеделник регистрационните табели, издадени в Сърбия, ще бъдат сменени с краткотрайни като ограничения за взаимност, като се има поради, че Сърбия ползва същото предписание за косовските транспортни средства, влизащи на нейна територия. До 15 септември от колите със сръбски номера, влизащи в Косово, не се изискваха никакви спомагателни ограничения заради краткотрайно съглашение, подписано сред Белград и Прищина през 2016 година Но косовските управляващи обявиха, че към този момент не са заинтерсовани от удължение на съглашението, реализирано с посредничеството на Европейски Съюз, и оповестиха ограничения за взаимност. За да приложи новото предписание, косовската полиция разположи рано в понеделник своите специфични елементи в северната част на страната, обитаеми най-вече със сърби, които смятат за провокация наличието на специфични сили и в символ на митинг блокираха пътищата, водещи до граничните пунктове със Сърбия. Косовският сръбски министър и водач на „ Сръбска листа “, подкрепяна от Белград политическа единица, представляваща сърбите в Косово, Горан Ракич, бе забелязан в понеделник сутринта покрай прелеза Ярине и заобиколен от протестиращи съобщи, че това е реакция на днешното решение на държавното управление на Косово. Той сподели, че се е свързал с държавното управление в Белград, с цел да разиска този въпрос.

Премиерът Албин Курти, се обърна пред Народното събрание на Косово в понеделник, разгласи осъществяването на решението, задължаващо сръбските транспортни средства, влизащи в Косово, да получат краткотрайни табели. Той изясни също, че от 15 септември косовските управляващи към този момент няма да издават табели за транспортни средства с акроним „ Конституционен съд “, считани от Сърбия за неутрални във връзка с статуса.

Курти увери жителите на Косово, че дейностите, подхванати в понеделник от съответните управляващи, не са ориентирани против сръбски жители, като добави, че те ползват единствено съглашение, което беше контрактувано и от Сърбия и улеснено от Европейския съюз. Той също по този начин прикани сърбите да продължат с ежедневните си отговорности и да не се опасяват, че правата им ще бъдат лимитирани с новата договорка. Той сподели на депутатите, че тези ограничения за взаимност, както той сподели, наложени от Сърбия, ще продължат, в случай че Сърбия работи по същия метод.

Говорителят на Европейския съюз Петер Стано, обръщайки се към медиите в Брюксел, прикани двете страни да спрат напрежението, като добави, че разговорът би трябвало да се употребява за разрешаване на всички разногласия.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР