„Присъединяването на Българската аутсорсинг асоциация като учредител в Алианс на

...
„Присъединяването на Българската аутсорсинг асоциация като учредител в Алианс на
Коментари Харесай

Българският бизнес сред учредителите на Алианс на развиващите се икономики в Европа

„ Присъединяването на Българската аутсорсинг асоциация като основател в Алианс на разрастващите се стопански системи в Европа за бизнес услуги, нововъведения и технологии (The Emerging Europe Alliance for Business Services, Innovation and Technology) е значима стъпка в позиционирането на страната като атрактивна аутсорсинг дестинация “. Това съобщи Стефан Бумов, основен действен шеф на HeleCloud и съосновател и ръководител на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) до март 2017, по време на конференцията „ Sourcing in Emerging Europe “ в Лондон, на която публично бе основан Алианса.

 Стефан Бумов, основен действен шеф на HeleCloud

Организацията има за цел да увеличи интернационалната конкурентоспособност на разрастващите се стопански системи в Европа, подкрепяйки позиционирането и разпознаването на Централна и Югоизточна Европа като мощен стратегически сътрудник на международно равнище и стимулирайки реализирането на бизнес в района.

„ Очаква се до 2020 година аутсорсинг промишлеността да генерира 6,18% от Брутният вътрешен продукт на България, като нейните най-перспективни подсектори са облачните услуги и центровете за споделени услуги “, разяснява той.

Инициативата има за цел да сътвори платформа за шерване на познания и опит за развиването на бранша на изнесените услуги в района. Тя събира на едно място международни и европейски водачи, локални представители и снабдители на услуги от 23-те разрастващи се стопански системи в Европа.

„ България от дълго време мина от обичаен към трансформационен аутсорсинг с фокус върху основаването на добавена стойност, за което способстват и удобните условия в страната като квалифицирана работна ръка и невисок плосък налог. ИТ аутсорсингът се развива с бързи темпове, интегрирайки в активността си най-новите технологии и внедрявайки най-хубавите международни практики. Нуждата от реализирането на все по-сложни процеси води до устойчиво разгръщане на ИТ фирмите и основава удобна среда за софтуерните стартъпи “, изясни Стефан Бумов.

Според Индекса за аутсорсинг на бизнес процесите и споделените услуги за 2016 (Business Process Outsourcing and Shared Service Location Index 2016) България се подрежда на второ място в Европа и на седмо място в света като най-атрактивна BPO дестинация. Страната е притежател на Европейската премия за аутсорсинг дестинация на годината за 2015 година на Европейската аутсорсинг асоциация (ЕOA) и Националната аутсорсинг асоциация на Обединеното кралство.

„ Аутсорсинг фирмите извършват все по-сложни интервенции, които носят висока добавена стойност за клиентите. Изискванията към човешкия капитал в областта на изнесените услуги се трансформира с бързото нахлуване на облачните услуги, Интернет на нещата, роботизацията, автоматизацията на бизнес процесите. Секторът има потребност и притегля висококвалифицирани фрагменти, които освен владеят два или повече непознати езици, само че и имат профилирани познания и умения в региона на бизнеса, стопанската система и инженерните науки “, изясни още Стефан Бумов.

Над 97% от популацията на възраст сред 19 и 34 години в България владее най-малко един непознат език, съвсем 40% от младите българи приказват два непознати езика и над 20% - три. Най-популярните непознати езици са британски, немски, съветски, френски и испански. Нараства броя на учебните заведения с преподаване на непознати езици, математика и информатика. За интервала септември 2016 – август 2017 българските гении са спечелили 27 златни, 58 сребърни и 26 бронзови медали по математика и 3 златни, 7 сребърни и 4 бронзови по информатика. Близо 80% от популацията в трудоспособна възраст има приблизително и висше обучение. Именно тези обстоятелства трансформират България в толкоз сериозен аутсорсинг център.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР