Присъединяването на България към механизма ERM II и Банковия съюз,

...
Присъединяването на България към механизма ERM II и Банковия съюз,
Коментари Харесай

В новия брой на вестник БАНКЕРЪ четете

Присъединяването на България към механизма ERM II и Банковия съюз, необичайно или не, съответства с експлоадирането на митингите против държавното управление на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев. Затова не бе изненадващо, че министър председателят се опита да раздуе този триумф до исторически пропорции.

Именно на 10 юли, когато Европейски Съюз утвърди влизането на България в чакалнята на еврозоната, на столичния бул. "Дондуков " се организираха два митинга - от едната страна бяха митингите против ГЕРБ, а от другата - контрапротестът на поддръжници на ръководещите, докарани с рейсове от цялата страна. При все че на Борисов несъмнено му се е желало "в подобен исторически ден " жителите от двете страни на "барикадата " да са дружно и да честват триумфа с хора и ръченици.

Припомняме тези подиуми, тъй като близо половин година по-късно Европейската централна банка ни показа действителността от участието ни в ERM II такава, каквато е - без осъществяване на нужните промени у нас, нито участието в еврочакалнята, нито самото приемане на еврото са гаранция за разцвет.

Преди месец Централната банка на Руската федерация издаде документа „ Цифровата рубла “ с подзаглавие „ Доклад за публични съвещания “. Документът към момента не съдържа ясни параметри на плана, само че има лист с въпроси за разискване. Всички са поканени да изпратят своите отговори на повдигнатите въпроси, както и други оферти по плана до Банката на Русия до края на годината. Въпросите по тематиката „ Цифрова валута на Централната банка “ (ЦВЦБ) не са лесни даже за експертите.

Банката на Русия надалеч не е първата Централна банка, която разгласи основаването на ЦВЦБ. Много централни банки оповестиха основаването на нова валута по-рано.

Според източната духовна традиция знак на 2021 година е Белият железен бик. Познавачите на китайския хороскоп настояват, че започващата на 12 февруари нова лунна година ще е по едно и също време продължение на предходната и интервал на рискове, огромни промени и разкъсване със остарялото (свързвани с метала). По принцип бикът се асоциира с пари и благосъстояние, само че в дадения подтекст въздействието му може да бъде интерпретирано като вреди върху стопанската система, финансова рецесия и материални ограничения. Общата прогноза е за мъчителни, само че дълбоки промени в ръководството и финансите на обществата, изключително на западните (неизточните), в случай че отчитаме, че белият цвят символизира Запада.

На този декор прогнозите за развиването на политическите процеси по света и в България наподобяват по-трудна и рискована задача от всеки път. Дори в случай че се ограничим единствено до мащабите на нашата страна, степента на несигурност на голям брой основни фактори е толкоз висока, че рационалната аналитична смелост би трябвало да се ограничи единствено до опита за формулиране на някои съществени въпроси. Отговорите ще се избистрят по-нататък през годината.

Трудно може да бъде наречено транспарантно ръководството на Държавната консолидационна компания с шеф Ясен Спасов. Активите ѝ в последните години нарастват със забележителен ритъм с помощта на сериозната грижа на ръководещите. Странно за какво това държавно сдружение, чийто капитал приближава милиард лв. (891 005.745 лева съгласно Търговския регистър), се отнася - меко казано - повърхностно към личните си сдружения. Основание за сходно умозаключение дава протичащото се с едно от тях - "Стопански търговски комплекс " ЕООД. От години то тъне в задължения, само че батаците към ликвидацията му към момента не подлежат на никакво изгазване.

Отново влязохме в международния информативен продан.Не, не с изказванието на премиера Бойко Борисов, че сме страната в света с най-правилното ръководство в изискванията на пандемия и икономическа рецесия. Световните медии някак си с безмълвие подминаха тези му думи. Влязохме в обмена с нещо особено, нещо типично нашенско - българското хоро. В обществените мрежи към този момент се върти клипче от новогодишната нощ в Ловеч, на което е снимано по какъв начин развеселени ловчанлии въртят на улицата "Дунавското " на Дико Илиев.

Няма електронно, няма пощенско гласоподаване. Въпреки че от няколко години има отделени европейски средства за тестване на интернет гласуването. Нещо повече, ЦИК сподели, че било рисково. И персонално Бойко Борисов подреди електронното гласоподаване да бъде „ опраскано “. Демократична България има импортиран законопроект за електронно и пощенско гласоподаване от преди две години. Още даже не е прегледан.

Това съобщи във видео изявление за „ Студио Банкеръ “ предприемачът Иво Мирчев, член на Изпълнителния съвет на „ Да, България “.

Особено забавни са наблюденията на Чарлс Болън върху Сталин. Имало е внезапна граница сред отношението на диктатора към своите съотечественици и методът, по който той поддържа връзка със съюзническите политици. В такива обстановки Болън видял, че този човек освен може да се усмихва, само че даже да допусне, че бърка.

Това споделя във видео изявление за „ Студио Банкеръ “ художник фотографът Иво Хаджимишев, основател за превода на български на книгата „ Чарлс Болън: Свидетел на историята “.

Общата пазарна оценка на криптовалутите преодоля първия си трилион от щатски долари на 7 януари откакто пазарната полуда по Bitcoin изкачи виртуалната монета над 37 хиляди $. По данни на компанията CoinGecko, която следи протичащото се в нишата, бариерата от 1 трлн. $ е преодоляна вследствие на петкратния скок на пазарната оценка на криптовалутите през предходната година. Експертите регистрират търсене от дребни спекуланти, от фондове, следящи трендовете на придвижване на активите, от богати и даже от институционални вложители, което е измежду аргументите за подема.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР