Природозащитниците победиха - няма да се строи на Иракли. Регионалната

...
Природозащитниците победиха - няма да се строи на Иракли. Регионалната
Коментари Харесай

Природозащитниците победиха: няма да се строи на Иракли

Природозащитниците победиха - няма да се строи на Иракли.

Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите /РИОСВ/ в Бургас спря в сряда почнала процедура по Оценка въздействието върху околната среда /ОВОС/ за градеж в предпазената територия "Иракли ". Става въпрос за създаване на винарна с база за нощувки. Прекратяването на процедурата е по отношение на три поредни негативни оценки от страна на инспекцията на импортираните от възложителя отчети по Оценка на въздействието върху околната среда и отчети по Оценка за съгласуемост.

Инвеститорът е имал желание да строи в местността "Кладери ", която е част от територията "Иракли ", само че тя влиза в рамките на две предпазени зони от европейска значителност - "Емине " и "Емине-Иракли ".

"Районът е със непокътната естествена среда и с висока консервационна стойност. Предвид това всички планове се подлагат на най-тежките процедури по околна среда, планувани по закон за замесване на обществеността в процеса на разглеждане на капиталовите начинания, изясни шефът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова.

От 2018 година на Иракли се строи интензивно - Екоинспекцията в Бургас утвърди създаване на ваканционно населено място в там. В региона на местността досега са издигнати над 20 бунгала, 6 жилището и 2 къщи за посетители.

Фамилия Иванови - Добрин, Лариса и синът им Иван - са притежателите на 600 дка изкупени частни земи в местността Иракли. Фирмата на Добрин Иванов "Емона 2000 " строи бунгала в региона на Кладери, както се води местността, позната на всички като Иракли. Съпругата му е наемател на плажната линия, а неговият наследник Иван посредством компанията "Дарс инвест " бе изготвил план за построяването на къмпинг вдясно от река Вая, където всяко лято се събират феновете на природата, с цел да къмпингуват, без да заплащат такси и наеми.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР