Природозащитници скочиха срещу проекта за разширяване на Околовръстното на Пловдив,

...
Природозащитници скочиха срещу проекта за разширяване на Околовръстното на Пловдив,
Коментари Харесай

Скандал в Пловдив: Еколози скочиха срещу ремонта на Околовръстно заради птичките и гущерите

Природозащитници скочиха против плана за разширение на Околовръстното на Пловдив, написа TrafficNews. Те са обжалвали екологичната оценка издадена от Министерство на околната среда и водите за плана,но Върховният административен съд е отхвърлил претенциите им.
Според еколозите разширението на пътя би вдигнало риска за смъртност на редица предпазени типове, а също така попада и в предпазени територии като „ Наутра 2000 “. В жалбата им е написано, че под риска са блатна костенурка, видрата, дребен корморан, огромна бяла чапла, земеродно рибарче, огромен корморан, сива чапла, огромен ястреб, дребен ястреб, елементарен мишелов, черношипа ветрушка, елементарна калугерица и речна чайка.

Според магистратите обаче Оценка на въздействието върху околната среда е била издадена напълно законосъобразно, като са спазени всички нужни процедури.

Припомняме, че проектантите към този момент изготвят заданието, което би трябвало да бъде показано пред техническа комисия в Агенция „ Пътна инфраструктура”. Засега не е ясно по кое време планът ще бъде приключен и дали той няма да бъде върнат за преправяне.

Към момента проектантите имат два съществени казуса, свързани с построяването на трасето. От една страна е жп линията, която води към КЦМ, а от друга кръстовището на Първенец и Коматево.

Не се знае каква ще е ориста на жп прелеза, който е сред Асеновградско и Кукленско. Идеята той да бъде вдигнат над пътя няма по какъв начин да се осъществя, защото тъкмо до пътя има далекопроводи с електричество. Очаква се скоро да има среща сред представители на КЦМ и проектантите, с цел да се откри решение.

Другият проблем е обвързван с близостта на къщите от Коматево до пътя. По закон път от II клас от републиканската пътна мрежа би трябвало да има по-голямо разстояние от жилищните здания. В момента се мисли вид, по какъв начин пътят да се измести с към 200 метра южно. Тук спънки може да са по-тежките процедури по отчуждаването на частни парцели. От друга страна завоят не трябва да бъде прекомерно изострен на сходен път.

Не се знае обаче какъв брой ще продължат процедурите по отчуждаване на частните земи. Разширението на пътя ще се прави откъм страната на Пловдив. В момента там има редица нови предприятия. Само за съпоставяне за отчуждителните процедури по пътя Пловдив – Асеновград бяха нужни повече от 10 години.

Удвояването на Околовръстното шосе бе главен приоритет в програмата на ГЕРБ на последните избори. То даже откри отражение и в съдружния контракт сред партията на Бойко Борисов и Обединени патриоти. След завършването на околовръстното то би трябвало да бъде с по две ленти във всяка посока от Асеновградско шосе до колелото на Пазарджишко шосе. Дължината на този сектор е към 20 километра.

Разходите за отчуждаването на парцелите се поемат от страната. Пак от републиканския бюджет се финансира и построяването на новото платно. Приблизителната инвестиция в околовръстния път се чака да е над 140 млн. лв..

Тази година се чака да бъде стартират пътят Пловдив – Асеновград, а в желанията на градските управляващи са и цялостната рехабилитация на Голямоконарско шосе от табелата на града до автомагистрала „ Тракия”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР