Природозащитници настояха за въвеждане на депозитна система за всички бутилки

...
Природозащитници настояха за въвеждане на депозитна система за всички бутилки
Коментари Харесай

Изсипаха пластмасови бутилки пред Министерството на околната среда и водите

Природозащитници настояха за въвеждане на депозитна система за всички бутилки в България като дълготрайно решение на замърсяването с еднократна пластмаса.Те обявиха позицията си със алегорична двуметрова вълна от боклуци, която „ заля “ входа на Министерството на околната среда и водите. Демонстрацията е проведена от „ Грийнпийс “ – България и Екологично съдружие „ За Земята “ с поддръжката на Wind2Win и Tierra Verde, основали вълната.

Своеобразният митинг против систематичното безучастие на институциите се случва скоро откакто придошли реки на доста места из страната изложиха на показ сериозния проблем с пластмасовите опаковки, които замърсяват всяко селско дере, крайпътна канавка, нестопанисвана земя, както и язовирите.

Един от най-забележителните случаи е „ островът “ от боклуци на река Искър наоколо до Своге. Почистването на това плаващо бунище онагледява поговорката „ след дъжд – качулка “. Трупаните неизвестно какъв брой дълго боклуци по протежението на реката бяха отмити от придошлите води и откриха „ бряг “ на стената на язовир „ Своге “. Това наложи незабавна среща сред институциите, последвана от изключително разпределяне на сумата от 220 000 лева за разчистване.

Подобни случки имаше в Бургаско и по река Струма, само че почистването им не стартира толкоз бързо.

„ Ситуацията е показателна за трайните дефекти на настоящата система за ръководство на отпадъците в България и в частност на разделното събиране на пластмасови боклуци. Веднага откакто фотосите на острова от пластмаса на река Искър станаха известни, доста от възмутените споделиха, че повода е само в хората, които хвърлят. Всъщност следим по какъв начин неналичието или дефицитът на контейнери за разделно събиране водят до ниски равнища на преработване. А това е причина за нерегламентирано изхвърляне или изгаряне на скъпи рециклируеми първични материали. “, споделя Евгения Ташева от Екологично сдружения „ За Земята “.

Преобладаващата част от отпадъците в плаващото бунище по р. Искър са пластмасови бутилки във всевъзможни размери. Същото се следи и по Дунавските острови, където 80% от отпадъците са пластмасови бутилки.

Ситуацията в други огромни и дребни реки и водоеми из цялата страна е сходна. Имайки поради, че пластмасовите бутилки от полиетилен терефталат (PET) са един от най-търсените материали за преработване, извънредно нужната промяна на системата следва да стартира точно от пластмасовите бутилки.

От Грийнпийс припомнят, че новата европейска инструкция за ограничение на еднократните пластмаси, която влиза в действие и у нас от юли 2021 година, задължава производителите да събират назад 90% от бутилките, които пускат на пазара.

Решението, прилагано от от ден на ден страни по света, е депозит върху всяка бутилка. Депозитът в тази ситуация съставлява възстановяема парична сума в подмяна на върната празна бутилка в магазин, както е при стъклените бутилки за бира. За да спре замърсяването на естествената и градска среда с сходни боклуци, депозитната система би трябвало да включва освен един тип стъклени бутилки, само че всички размери и типове пластмасови, железни и стъклени опаковки за питиета.

"Настояваме Министерството на околната среда и водите да почерпи от опита на над 10 европейски страни и да вкара депозитна система за всички пластмасови бутилки. Това е желанието и на още над деветнадесет хиляди българи, които поддържаха петицията „ Повече море – по-малко пластмаса “ на екологично съдружие „ За Земята “ и „ Грийнпийс “ – България. Депозитната система се предлага и от европейски политици на най-високо равнище като Франс Тимерманс, както и в обща позиция на двете най-големи асоциации на производителите на безалкохолни питиета в Европа ", оповестиха още природозащитниците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР