Природозащитници алармират, че пандемията от COVID-19 сериозно застрашава глобалната популация

...
Природозащитници алармират, че пандемията от COVID-19 сериозно застрашава глобалната популация
Коментари Харесай

COVID-19 застрашава и популацията на маймуните

Природозащитници сигнализират, че пандемията от COVID-19 съществено заплашва световната популация на маймуни. Ако инфекцията им бъде предадена от хората, това фрапантно ще понижи тяхната численост и на процедура ще ги приближи повече до тотално изгубване.

„ Трябва да се вземат нови ограничения, които да лимитират риска диви горили, шимпанзета и орангутани да се сблъскат с вируса “, пишат природозащитници в отворено писмо в списание „ Нейчър “.
Приматолози: Подвидове шимпанзета са застрашени от изгубване Популацията на един от тях е намаляла с 80 % за три генерации
Учените са безапелационни, че инфекциозните болести се подреждат в топ три на аргументите, водещи до изгубване на маймуните по целия свят. Другите две са загуба на хабитат и бракониерство.

„ Нямаме визия какъв би бил резултата от вируса върху тях и това значи, че би трябвало да понижим риска да се сблъскат с него. Това значи да спрем туризма, да понижим краткотрайно изследователските задачи, както и да спрем развиването на инфраструктурата, която заплашва техния хабитат и води хората все по-близо до маймуните “, съобщи проф. Серж Уих от университета „ Джон Муурс “ в Ливърпул.
Как животните в зоопарка на Бургас понасят карантината? Питомците на зоологическата градина са здрави и имат задоволително храна
Предишни проучвания демонстрират, че доста вируси и бактерии циркулират измежду популациите на маймуните, само че не нанасят съвсем никакви провали. Учените са потвърдили също, че шимпанзетата могат да се заразят с грип от хора.

При появяването на вирусът ебола учените са открили, че той е умъртвил стотици шимпанзета и горили в цяла Африка.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 276 12 3 8 Света 537436 5626 24136 124451 Заразени* Нови Починали България 276 12 3 Света 537436 5626 24136
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР