Природозащитната организация WWF изпрати официални становища до Министерството на околната

...
Природозащитната организация WWF изпрати официални становища до Министерството на околната
Коментари Харесай

WWF призова МОСВ да оттегли предложения, застрашаващи реките

Природозащитната организация WWF изпрати публични мнения до Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с апел да отдръпна предложенията за промени в нормативната уредба, които подвигат възбраната за строителство на нови водно-електрически централи (ВЕЦ) в предпазени зони и улесняват работата на към този момент издигнати ВЕЦ-ове без остъпено право на градеж.

Министърът на околната среда и водите в служебното държавно управление започнаха редица положителни природозащитни стъпки, някои от които предстоящи от дълго време. Затова предлагането за смяна в Закона за водите , което подвига възбраната за строителство на Водноелектрическа централа в предпазени зони и предпазени територии, беше признато като изненада, показват от WWF.

Малките ВЕЦ-ове по българските реки иматнезначителен принос в енергийния микс - под 1% от общите конфигурирани мощности у нас. За сметка на това основават редица екологични проблеми като пресъхване на цели речни сектори и изпускане на токсични води, показват от WWF.

Последствията там, където реките остават без вода или биват нечисти, се отразяват както върху биоразнообразието, по този начин и върху локалните хора.

„ Срещу България бяха формирани процедури от страна на Европейската комисия за инспекция на спазването на директивите за естествените местообитания и водите. В името на публичния интерес и под натиска на Европейската комисия построяването на нови Водноелектрическа централа в зоните от екологичната мрежа „ Натура 2000 “ беше неразрешено. Една от тези процедури , а точно тази за некачествени оценки за съгласуемост и липса на оценка на кумулативен резултат върху околната среда , е в последна фаза преди представянето ѝ пред Съда на Европейския съюз “, разяснява специалистът по „ Защитени територии “ във WWF Катерина Раковска.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР