Природозащитната организация WWF изготви първото по рода си проучване за

...
Природозащитната организация WWF изготви първото по рода си проучване за
Коментари Харесай

WWF представя първото мащабно проучване на закононарушенията срещу дивата природа у нас

Природозащитната организация WWF изготви първото по рода си изследване за мащаба на закононарушенията против дивата природа в България въз основа на публична информация, получена от отрасловите институции. Резултатите от проучването демонстрират, че застрашените типове се употребяват със доста по-слаба отбрана от така наречен стопански значими типове, т.е. от тези, които са позволени за лов и лов на риба. Данните сочат, че закононарушенията против вторите са глобени по-често и с по-голяма суровост, научи Moreto.net. Близо 60% от досъдебните производства, формирани от прокуратурата, както и 2/3 от всички неоправдателните присъди на първа инстанция, в действителност са за противозаконен лов и лов на риба на незастрашени типове.

„ Това е първото проучване, целящо да опише цялостната картина на закононарушенията против дивата природа в България. Данните в него обгръщат интервала сред 2016 и 2020 година и са събирани от публични източници, измежду които районните и регионалните прокуратури, районните инспекции по околна среда и води, както и дирекциите на трите национална парка у нас. В процеса на изследването подавахме заявки за достъп до социална информация, а също и провеждахме изявленията с експерти в сферите на правоприлагането и природозащитата. Оказва се, че нашето законодателство не пази задоволително изрично застрашените типове ", споделя Екатерина Войнова, старши специалист „ Опазване на типове " във WWF и един от създателите на отчета.
Според статистиката в границите на пет години инспекциите са записали едвам 2818 потърпевши диви животни. Повечето от тях са птици (2089), следвани от бозайници (307) и влечуги (244). В съпоставяне, двата най-големи рехабилитационни центъра за диви животни у нас – Спасителният център за диви животни на „ Зелени Балкани " в Стара Загора и Центърът за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки на фондация „ Геа Челониа ", са записали в пъти повече ранени животни. През първия са минали 8219 ранени птици, а вторият е обгрижил над 1100 сухоземни костенурки.

Освен несъответствието сред формалната информация и тази, идваща от чиновниците на терен, притеснително е още и че има данни за убити екземпляри от предпазения тип кафява мечка, че бракониерството на диви кози се трансформира в опасност за опазването на типа и че хиляди птици стават жертва на човешка интервенция. При другите типове животни се следят разнообразни видове закани.

Голяма част от засегнатите бозайници са от разред прилепи
У нас живеят 33 от 35-те европейски типа прилепи. Сред най-големите закани за тяхното оцеляване се дефинира изгубването на естествените им местообитания. Причина за това е неправилното стопанисване на горите и премахването на остарели, кухи дървета, в които те живеят. Друг проблем са пестицидите, които ги тровят посредством главната им храна – насекомите.

Защо доминират в статистиката? Възможно пояснение е обвързвано с метода им на живот. Те са стадни животни и образуват скупчвания. Така всяко влияние може да засегне десетки, стотици, даже хиляди екземпляри. Такова влияние е санирането на постройките и огромното строителство, изключително в зимния интервал, при които е належащо пренасяне на колониите за осъществяване на строителите действия. Друга опасност е безпокойството в пещерите, което може да провокира висока смъртност по време на хибернацията.

При влечугите най-често става дума за сухоземни костенурки
Голям проблем при сухоземните костенурки е човешката интервенция. Те биват вземани от дивата природа и отглеждани като домашни любимци или атракция в заведения. Понякога стават жертва на пътен трафик или косене на трева.

Най-голям брой наранени екземпляри има измежду птиците
Статистиката на Спасителния център в Стара Загора демонстрира, че от 2010 година насам броят на птиците, минали през центъра, устойчиво се усилва, което е вероятен индикатор за засилен напън върху птиците в България. Друга причина за това нарастване може да бъде и по-добрата осведоменост на жителите да алармират за потърпевши животни. Основните опасности при птиците са свързани с отстрел, отравяне, заличаване на гнезда, както и пътен трафик. Има информация и за групи от птици, станали жертва на птичи грип.

Есетровите риби в Дунав не престават да са сериозно застрашени
Друго изследване на WWF сочи, че единствено за 2020 година правоприлагащите органи в България са разкрили 260 уреди от вида „ кърмаци " – дълги въжета с куки и тежести, които се слагат на дъното на р. Дунав и се употребяват за противозаконен улов на сериозно застрашените есетри. Общата им дължина е 23 450 метра. WWF работи от години за запазване на останалите есетрови популации по Долен Дунав и предизвестява, че каналите за незаконен трафик на диви животни подкрепят и други незаконни действия като фалшификации, отвличания и транспорт на опиати.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР