Природозащитната организация WWF избра да стартира тазгодишното издание на в

...
Природозащитната организация WWF избра да стартира тазгодишното издание на в
Коментари Харесай

С кампанията си за Часа на Земята WWF изпраща послание за мир

Природозащитната организация WWF избра да започва тазгодишното издание на в деня, в който за юбилеен 50-и път светът отбелязва Международния ден на гората. Горите са измежду най-значимите естествени благосъстояния, с които разполагаме. Освен че са дом на 80% от сухоземното биологично многообразие, посредством своите екосистемни услуги те способстват за нашето здраве и благополучие, а също и обезпечават дървесина за стопанската система. Те са и най-големите хранилища за въглероден диоксид след океаните, заради което играят основна роля за климата на планетата.
Днес обаче, горите са изложени на риск
Войната в Украйна, както всяка война, с изключение на човешки жертви, страдалчество и дълготрайни стопански последствия, води след себе си редица съпътстващи вреди. Една от тях е унищожаването на природата. Експертите на WWF предизвестяват какво можем да чакаме, в случай че боевете продължат.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/Часът на Земята 2022 година.png " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 394 " />

Мащабните маневри на тежкотоварни транспортни средства и военна техника, противозаконната сеч и разчистването на територии за военни дейности утежняват положението на горите и могат да увредят структурата на местообитанията. Експлозиите, породени от артилерийски обстрел, усилват риска от пожари в горите с последствия за биоразнообразието. Също по този начин при дълготрайно скупчване на бежанци в лагери, в които не е обезпечено отопление, биха могли да бъдат обезлесени цели региони. А минните полета са в положение да лимитират достъпа на горските чиновници до огромни площи, както и да ги трансфорат в рискови територии за едрите бозайници.

„ Пролетта е времето, в което множеството животни раждат и се грижат за дребните си. Сега бойните дейности ще попречат това да се случи обикновено в целия нужен им периметър. Мащабното безпокойствие ще докара до прогонване на редица животни от нормалните места за размножаване. Лесният достъп до оръжие може да улесни изискванията за бракониерство, до момента в който обособените пространства на безредие основават предпоставки за закононарушения против дивата природа “, разяснява Веселина Кавръкова, изпълнителен шеф на WWF България.

Данните сочат, че Украйна разполага с 35% от биоразнообразието на Европа. Това включва повече от 70 000 типа, доста от които редки, реликтни и ендемични. 16% от страната е покрита с гори, а 8633 предпазени територии покриват повърхност от 41 000 квадратни километра. В Украйна има също и 50 влажни зони с интернационално значение с обща повърхност от 9500 квадратни километра. Цялото това естествено благосъстояние е застрашено директно или индиректно от военните дейности, а дългогодишните теренни старания на организации като WWF могат да бъдат обезсмислени.
У нас означаваме Деня на гората с тематична фотоизложба
Националният природонаучен музей при Българска академия на науките, WWF България, Столична община и фотографът Димитър Караниколов сплотяват своя глас в поддръжка на акцията „ Часът на Земята “ – 2022 с фотоизложбата „ Природен калейдоскоп “. Тя ще бъде открита публично в 18:00 часа на 21.03. (понеделник) в Галерии навън в.¹

Селектираните фрагменти показват пейзажни ракурси от България, Мексико, Боливия, Гърция, Турция, Мианмар, Бразилия, Намибия, Ботсвана, Исландия, Индонезия, Малта, Монголия и Танзания. Сред формалните посетители на събитието ще бъде и изпълнителният шеф на WWF България Веселина Кавръкова. Тя ще опише за традицията на Часа на Земята и ще насочи апел за мир, в който хората да живеят в естетика един с различен, с цел да могат да се грижат и за своя общ дом – планетата.

Очакваме ви!

----
¹При неприятни метеорологични условия изложбата ще бъде открита във фоайето на НПМ-БАН, на бул. “Цар Освободител” 1.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР