Природозащитната организация изготви за мащаба на в България въз основа

...
Природозащитната организация изготви за мащаба на в България въз основа
Коментари Харесай

WWF представя първото мащабно проучване на закононарушенията срещу дивата природа у нас

Природозащитната организация изготви за мащаба на в България въз основа на публична информация, получена от отрасловите институции. Проучването обгръща закононарушенията против дивата природа за интервала от 2016 до 2020 година Контролните органи са записали едвам 2 800 потърпевши диви животни за 5 години .

Авторите на отчета са Екатерина Войнова - старши специалист " Опазване на типове “ в неправителствената организация и доктор Вихър Георгиев - основен помощник катедра “Европеистика ” към Софийския университет “Св. Климент Охридски ”.

" Един от главните заключения, които направихме с сътрудника е че главно при нас са глобени, преследвани, разследвани закононарушенията и закононарушенията против стопански значими типове, т.е. типове, които подлежат на контролиран лов и лов на риба “, сподели Екатерина Войнова.

Близо 60% от досъдебните производства, формирани от прокуратурата, както и 2/3 от всички неоправдателните присъди на първа инстанция, в действителност са за противозаконен лов и лов на риба на незастрашени типове.

Експертът сподели още, че тези животни, които са международно застрашени типове като мечката, есетрата, дивата коза и типове, които са със значение за международната екосистема , се употребяват с " доста по-малка практическа отбрана, освен в законодателството, а и на процедура “:

" Изключително мъчно се проверяват закононарушения против дивата природа , тъй като доста постоянно ги назовават " закононарушения без жертва “. (…) Много огромен проблем е приоритизирането на този вид закононарушения. Трябва да бъде повдигнато доста по-сериозно на вниманието на институциите “.

Екатерина Войнова посочи още, че интернационалната търговията с противозаконни артикули от дивата природа е четвъртата по величина противозаконна активност в света . По информация на Интерпол тя доближава до 23 милиарда $ на година като приходи.

Авторите на отчета оферират да се изготви обединен стандарт за следствие на тези закононарушения, с цел да се водят по-лесно правосъдните процедури. Тя споделя, че едно от нещата, които незабавно би трябвало да се подобрят, е съдействието сред другите институции, които се занимават с нарушавания против дивата природа.

сочи, че единствено за 2020 година правоприлагащите органи в България са разкрили 260 уреди от вида " кърмаци “ – дълги въжета с куки и тежести, които се слагат на дъното на р. Дунав и се употребяват за противозаконен улов на сериозно застрашените есетри . Общата им дължина е 23 450 метра.

WWF работи от години за запазване на останалите есетрови популации по Долен Дунав и предизвестява, че каналите за незаконен трафик на диви животни подкрепят и други незаконни действия като фалшификации, отвличания и транспорт на опиати.

Целия отчет " Закононарушенията против дивата природа в България " може да прочетете

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР