Природният газ в Европа поевтиня в началото на днешната търговия

...
Природният газ в Европа поевтиня в началото на днешната търговия
Коментари Харесай

Газът в Европа поевтиня до 10-седмично дъно около 160 евро за мегаватчас



Природният газ в Европа поевтиня при започване на днешната търговия до 10-седмично дъно към 160 евро за мегаватчас и към този момент е с повече от 50% под рекордните цени равнища над 300 евро/MWh, достигнати на 7-и март и по-късно на 26-и август тази година.

Поевтиняването на синьото гориво е вследствие на известно намаляване на опасенията за газов дефицит на фона на по-мекото време и съвсем запълнените газови складове в Европейския съюз, като в това време не престават огромните по размер доставки от Норвегия и на полутечен природен газ.

Към 2-ри октомври газовите складове в Европейски Съюз са запълнени приблизително на 89,32% - над междинното равнище от предходните пет години, като в Германия запълняемостта доближи 92,08%. Запълняемостта на бъгларкото газово вместилище в Чирен към същата дата пък доближи 76,31%, съгласно данни на GIE (Gas Infrastructure Europe)

Запълняемост на газовите складове в Европейски Съюз към 02.10.2022 г, съгласно данни на GIE



Междувременно през идващите няколко седмици се чака температурата в Европа и Обединеното кралство да остане над естествената, което допуска и понижено търсене на газ.

Според газовия анализатор на компанията Refinitiv Юрий Онишкив вероятностите за цените към днешна дата са за тяхно намаление заради по-слабото планирано търсене и постоянния норвежки импорт.

" Дългосрочната метеорологична прогноза към сезонните правила също дава убеденост на участниците на пазара, до момента в който навлизаме по-дълбоко към зимния сезон, когато съмненията на времето имат огромен резултат върху потреблението на газ и салдото “, добави той.

Жилищното ползване в Северозападна Европа и търсенето на газ за сила са по-ниски, до момента в който прогнозите за по-силен вятър във Англия облекчиха търсенето на газ за произвеждане на електричество.

Изпращането на полутечен природен газ към Северозападна Европа също се е нараснало. Обемите на импорт на полутечен природен газ в Европа са на най-високите си сезонни равнища, а промишленото търсене на газ се сви внезапно, което спомогна за намаляване на ценовото влияние от прекъсването на " Северен поток 1 ", споделиха анализатори от Bank of America.

След като при започване на днешната търговия ноемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняха към 159 евро за мегаватчас (най-ниски цени от 21-ви юли насам), последва връщане на цените към 168 евро/MWh към 13.30 часа българско време.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)



Цените на нидерландския газов хъб обаче са приблизително 200 евро/MWh за последните три месеца и анализаторите чакат това равнище да се задържи през идващите четири до шест месеца при естествени метеорологични условия.

Въпреки поевтиняването на синьото гориво, цените на газа остават високи и вероятностите остават във възходяща посока, защото равнищата на предпазване в европейските газови складове съставляват единствено към 22,5% от годишното ползване в Европейски Съюз. В същото време отчетът на МАЕ сподели, че без понижаване на търсенето и в случай че съветските тръбопроводни доставки бъдат изцяло прекратени, газовите складове в Европа ще бъдат цялостни на по-малко от 20 на 100 през февруари 2023 година

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР