Природният газ поскъпва отново през декември. Това става ясно от

...
Природният газ поскъпва отново през декември. Това става ясно от
Коментари Харесай

КЕВР с лоша новина за природния газ

Природният газ нараства още веднъж през декември. Това излиза наяве от прессъобщение на КЕВР. 

След разбор на показаните от „ Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел, с признатото решение КЕВР утвърди цена на естествения газ от 1 декември 2021 година в размер на 102,33 лева./MWh  (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). За предходния месец ноември одобрената от регулатора цена беше 93,19 лева./MWh.   

Увеличената цена на природния газ за м.декември е вследствие на повишаване на цените на интернационалните газови пазари през последните дни на м. ноември. Отчитайки смяната в ценовите трендове, на откритото съвещание на 25.11.2021 година от страна на „ Булгаргаз “ ЕАД предвидиха, че цената на синьото гориво за българския пазар за м. декември се чака да бъде малко по-висока от препоръчаната в заявката на сдружението от 10.11.2021 година Независимо от това, по данни на „ Булгаргаз “ ЕАД, цената, която сдружението предлага за българския пазар остава с към 35% по-ниска от цените на европейските газови хъбове. По този метод за потребителите у нас се обезпечава доста ценово преимущество, спрямо потребителите в Европа.

В одобрената цена на природния газ от 102,33 лева./MWh са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище „ Чирен “ в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки. 

В пълномощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от публичния снабдител. Въз основа на предоставените данни и документи към заявката и след инспекция на направените калкулации, Комисията утвърждава цена на природния газ за съответния месец, която се ползва от първо число на месеца, според чл.30, ал.1, т.7 от Закона за енергетиката. При одобряването на цената на природния газ КЕВР регистрира декларираните планирани количества природен газ от импорт за вътрешния пазар и от ресурси природен газ, изискванията по договорите за доставка от импорт за вътрешния пазар, както и усреднения валутен курс на Българска народна банка на лв. по отношение на задграничната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ. Правомощията на Комисията са само да откри дали заявката на " Булгаргаз " ЕАД дава отговор на условията на Наредба № 2 за контролиране на цените на природния газ и на договорите за доставка.

Комисията за енергийно и водно контролиране одобри решение по отношение на подаденото от " Булгаргаз " ЕАД заявление за одобряване на цена за месец декември 2021 година, по която публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Решението е признато в сходство с изискванията на контракта сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт ", изискванията по контракта с азербайджанската компания и споразуменията към него.

В решението на Комисията е призната препоръчаната на 01.12.2021 година от " Булгаргаз " ЕАД цена на природния газ, обновена с пазарните показатели на европейските газови хъбове към 30.11.2021 година и със средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за м. ноември 2021 година В обновеното ценово заявление на публичния снабдител са регистрирани и количествата природен газ по програмата за освобождение, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно контрактувани цени.

При определянето на предстоящите доставни цени по отношение на образуването на цената на вход на газопреносни мрежи, според член 17, алинея 3 от НРЦПГ са регистрирани общото количество природен газ, планувано за доставка през месец декември 2021 година и относителния дял на количествата за социална доставка на природен газ, програмата за освобождение на природен газ, както и по двустранните контракти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР