Природният газ може да поскъпне през декември с малко повече

...
Природният газ може да поскъпне през декември с малко повече
Коментари Харесай

Николай Павлов: Газът може да поскъпне през декември с повече от 3%

Природният газ може да нарастне през декември с малко повече от предвижданите 3%. Това стана ясно от думите на изпълнителния шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов по време на разискването на цените в енергийния регулатор. Причината е, че прогнозата е правена преди към две седмици, а от този момент цените на тържищата се покачиха, изясни Павлов. " Има доста повишаване на цените на природния газ на европейските газови пазари и евентуално в предлагането, което ще внесем на първи декември, цената ще бъде малко по-висока. Това се дължи на новината, че немският регулатор замрази узаконяването на " Северен поток 2 " до осъществяване на избрани условия на плановата компания. Курсът долар-евро също бележи растеж, само че все пак цената за декември, по която " Булгаргаз " ще продава на своите клиенти, която ще предложи за одобряване, ще бъде доста по-ниска от цените на европейските газови пазари за доставка ", разясни Павлов.

Според него " Булгаргаз " не продава природен газ на прилежащите пазари, въпреки че има огромен интерес към доставки поради по-ниската от междинната за Европейски Съюз цена у нас. Очакванията на Павлов са, че въпреки всичко цената на газа на българския пазар ще бъде с към 35% под равнищата в Европа. Заради това и газът на " Булгаргаз " е атрактивен, само че от компанията разясняват, че желаят да трансферират всички изгоди от политиката, която водят, единствено за българските консуматори. Павлов прикани КЕВР да управлява строго търговете по програмата за освобождение на газ, която цели понижаване на монополната позиция на " Булгаргаз " на пазара.

До август са продадени всички количества по програмата за 2020 година В последните търгове пък към този момент са продадени към 80% от газа, който компанията има ангажимент да пусне на пазара за идната година. Според законодателството за 2022 година " Булгаргаз " би трябвало да пусне 600 млн. куб. метра на пазара (през газовата платформа на хъб " Балкан " ), а към този момент са осъществени продажбите на 510 млн. куб. метра. Изкушението е огромно тези количества да бъдат изнесени, по тази причина би трябвало да бъде следено газът да остане на българска територия, предложи Павлов. " КЕВР ще извърши функционалностите, предоставени ни в законодателството и нормативните документи ", сподели ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов. От " Булгаргаз " обявиха още своята подготвеност да посрещнат зимния сезон - в газохранилището в " Чирен " има повече нагнетени количества газ по отношение на предходната година. Павлов обаче се оплака, че има снабдители, които не са обезпечили нужните им количества и в последния миг се обръщат към тях за покупки.

Източник: Вестник " Дума "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР