Природният газ, доставян от Булгаргаз“ за бизнеса, топлофикациите и крайните

...
Природният газ, доставян от Булгаргаз“ за бизнеса, топлофикациите и крайните
Коментари Харесай

Природният газ в България за април поевтиня с 8%

Природният газ, доставян от „ Булгаргаз “ за бизнеса, топлофикациите и крайните доставчици, поевтинява с близо 8% през април. Общественият снабдител внесе през днешния ден дефинитивно предложение до Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и тя утвърди цена от 98.16 лева./MWh (без данък и ДДС), която ще работи от 1 април.

Понижаването на цената до невиждани през миналата турбулентна година равнища се случва дни, откакто работодателските организации разкритикуваха публичния снабдител, че продава газа на доста по-високи от средноевропейските цени и по този начин понижава конкурентоспособността на българския бизнес. „ Булгаргаз “ навреме отбрани методиката си на ценообразуване, а дни по-късно предложи цена на газа за април, която бе по-ниска от първичната оферта на държавното сдружение.


Откъде идва газът?
Комисията показва, че утвърждава цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от няколко разнообразни източника за доставка.

В ценовия микс за април е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България - Гърция “/IGB/ на цени, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват към половината от потреблението на страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

Останалата част се доставя с помощта на двата контракта за доставка на полутечен природен газ с търговци в района.

С обезпечените количества природен газ за м. април се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

В микса не участва газ от газохранилището в Чирен, тъй като той по принцип се употребява единствено до 31 март.
Накъде ще поеме цената?
Основен фактор за поевтиняването на газа е устойчивата наклонност за понижение на борсовите показатели на интернационалните газови пазари, вследствие на мекото време и високата запълняемост на европейските газови складове.

Ако през идващите месеци наклонността за ценови спад продължи, това може да сътвори предпоставки за опазване на цената на топлинната сила през идващия ценови интервал. Окончателната оценка Комисията ще направи на 1 юли т. година, когато ще се произнесе с ценовите си решения “, разяснява ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов през седмицата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР