Природните прелести и красота на Пирин винаги са били неизменна

...
Природните прелести и красота на Пирин винаги са били неизменна
Коментари Харесай

Добринище пази непреклонния български дух

Природните прелести и хубост на Пирин постоянно са били неизменима част от българското съзнание. Нещо повече - очарованието и величието на едни от най-високите планински върхове, възпети даже в националния химн, притеглят хиляди родни и интернационалните туристи всяка година. Само на 10 километра от бетонните мастодонти на Банско - комплекса, който от мнозина е считан за перлата в короната на Пирин, се намира Добринище - едно малко градче, населявано едвам от 2600 души, което обаче е запазило в каменните си къщи и тесни улички непреклонния български дух и откровена човечност. 

Добринище се намира на 150 километра от Пловдив, а пътят ще ви преведе през едни от най-мистичните кътчета на Родопите. За да стигнете там, би трябвало да преминете през Пазарджик и скрития в планината град Белово. Там пътят се отклонява наляво и след поредност от завои ще ви води до Юндола - село, ситуирано на 1400 метра надморска височина, сред планините Рила и Родопи.

Не пропускайте да се отбиете на дребното пазарче, което се намира на пъпа на селцето. Там локални търговци ще ви изненадат прелестно с домакински кашкавал, сирене, сладка и мед, чиито вкусови качества надминават в пъти предлаганото в супермаркета.

След още 60 километра по ремонтирания планински път ще пристигнете в Добринище. Алтернативният маршрут минава през Велинград. Пътуването лишава към три часа. Ако не сте фенове на шофирането, може да се повозите на единствения работещ планински трен (теснолинейка) в България. Той потегля от град Септември. Релсите ще ви преведат през най-високата гара на балканския полуостров - гара Аврамово (1267 м).

Теснолинейката прави по четири курса дневно, с нея се пътува приблизително към 5 часа, а билетите са по 6,50 лв. в едната посока. Няма по какъв начин да се объркате - Добринище е последна спирка по маршрута.

Щом пристигнете в дребното градче, ситуирано в полите на Пирин, незабавно ще забележите какъв брой достоверно и неподправено е мястото. Тесни и криви улички се вият и се срещат на площада, а къщите са със скосени покриви, защото през зимата постоянно вали доста сняг. В централната част на Добринище се намират остатъци на раннонеолитно населено място. При разкопки са открити основи на жилища, оръдия на труда, керамика, антропоморфни фигури. 

По течението на Добринищката река се намира басейнът с минерална вода, прочут с името Римското банче. Заслужава да се види още водопадът Свети Никола. В градчето се намира единствената по рода си в България градина за еделвайси. Има доста къщи за посетители и хотели, които оферират настаняване на национални цени, а локалните майстори готвачи са подготвени да зарадват всеки клиент с обичайни специалитети.  

Добринище е оповестено за балнеоложки курорт поради фамозните си 17 минерални извора с температура от 30 - 43 °C. Процедури се оферират в две от почивните станции и публичната минерална баня и открит плувен комплекс.

Въпреки многочислените благоприятни условия, които предлага град Добринище, той е единствено първоначален пункт към едно от най-красивите и мистични кътчета в планината - връх Безбог, в чието подножие е ситуирана едноименната хижа, на 2236 метра надморска височина. До нея се стига по асфалтов път, който минава през хижа " Гоце Делчев ". През зимните месеци колите постоянно не могат да се оправят с натрупалия сняг. Алтернативата е седалковият въжен превоз, който свързва двете планински хижи. Между тях се намира и една от най-дългите ски писти в България - обичано място на доста фенове на зимните спортове.

Щом достигнете до хижа „ Безбог “, пред вас ще се открие величествена панорамна панорама към върха и прилежащото циркусово езеро. Оттам разновидностите за преходи и разходки са многочислени. Лесно може да се стигне до: връх Безбог - 50 мин.; връх Полежан - 2 ч.; Попово езеро - 1,20 ч.; хижа " Пирин " - 6 ч.; хижа " Демяница " - 4,30 ч.; подслон Тевно езеро - 4 ч. Еднодневни преходи могат да се създадат също до Кременски езера, връх Джангал и Стражите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР