Природните бедствия съпътстват съществуването на човека на Земята от неговото

...
Природните бедствия съпътстват съществуването на човека на Земята от неговото
Коментари Харесай

Най-страшните природни бедствия през 21-ви век

Природните бедствия съпътстват съществуването на индивида на Земята от неговото възникване. Те са страшни освен тъй като лишават доста човешки животи, само че също по този начин унищожават инфраструктурата и предизвикват големи стопански вреди на страни и цели райони.
 Природните бедствия: Най-уязвимите страни
Природните бедствия: Най-уязвимите страни

Кои са те?

Еколозите считат, че в последно време честотата на естествените бедствия се е нараснала заради световните климатични промени.

По-долу ще разкажем за 9-те най-големи естествени бедствия през XXI век.
 Снимка 256822
Източник:

Земетресението в Хаити през 2010 година

Земетресението в Хаити от 2010 година е огромно земетресение на островната страна, станало на 12 януари в 16 часа 53 минути локално време. Епицентърът се намира на 22 км югозападно от столицата на Република Хаити, Порт-о-Пренс, на дълбочина 13 километра.

След главния трус с магнитуд 7 по скалата на Рихтер са регистрирани доста повторени земетресения, от които 15 с магнитуд над 5.

Според публични данни броят на смъртните случаи е 222 570, 311 хиляди души са ранени, 869 души се водят изчезнали. Материалните вреди се правят оценка на 5,6 милиарда евро.
 Снимка 380846
Източник:

Цунами в Индийския океан - 2004 година

Подводното земетресение в Индийския океан на 26 декември 2004 година провокира цунами, което се трансформира в най-смъртоносното в актуалната история. Мащабът на земетресението е, съгласно разнообразни оценки, от 9,1 до 9,3 степен по скалата на Рихтер. Епицентърът е в Индийския океан, северно от остров Симелуе, ситуиран край северозападния бряг на остров Суматра (Индонезия). Цунамито доближи до крайбрежията на Индонезия, Шри Ланка, Южна Индия, Тайланд и други страни. Височината на вълните надвиши 15 метра.

Стихията провокира в района големи опустошения и голям брой мъртви хора. Бедствието доближава даже до Порт Елизабет, в Южна Африка, на 6900 км от епицентъра. Загиналите, съгласно разнообразни оценки, са от 225 хиляди до 300 хиляди души. Точният брой смъртни случаи надали ще се знае в миналото, защото доста хора са били отнесени от водата в океана.
 Снимка 218620
Източник:

Земетресението в Кашмир - 2005 година

Земетресението в Кашмир се случва на 8 октомври 2005 година в 8:50 ч. пакистанско време. Епицентърът се намира в следения от Пакистан район Кашмир. Силата на труса е 7,6 по скалата на Рихтер, което е сравнимо по мощ с известното земетресение в Сан Франциско през 1906 година

Природното злополучие предизвиква огромни вреди в североизточен Пакистан, Афганистан и Северна Индия. Почти изцяло (повече от 70%) е разрушена столицата на Азад-Кашмир, град Музафарабад, 11 хиляди от жителите му са починали, жилищният комплекс Margalla Towers е тотално погубен.

Многобройни села са безусловно изтрити от лицето на земята, град Балакот е изцяло погубен, Гархи Хабибул и Равалакот са съществено наранени. В Индия са разрушени 1500 къщи в Ури и повече от 1100 къщи в щата Джаму и Кашмир.

Земетресението в Кашмир е най-лошото земетресение в Южна Азия през последните 100 години. Общо 32 хиляди здания бяха унищожени. 4 милиона души останаха без дом. Финансовите вреди за Пакистан възлизат на 12 милиарда $.
 Снимка 435385
Източник:

Рекордни жеги в Европа - 2003 година

През юни и август 2003 година в Европа имаше горещина, която стана топлинен връх за този район. Франция, Германия и Швейцария пострадаха изключително мощно от извънредно високите за тези места температури. Общо 40 000 европейци са умряли заради тази причина през интервала на извънредно горещо време, множеството от тях са французи.

По това време във Франция смъртността се усилва 300 пъти. Също по този начин са нанесени вреди на рибните популации в средиземноморския район, пострадаха и реколтите от редица значими аграрни култури като да вземем за пример гроздето и пшеницата.
 Снимка 219596
Източник:

Земетресение в Гуджарат, Индия - 2001 година

Земетресението е стана на 26 януари в щата Гуджарат, ситуирано в югозападна Индия сутринта (08:46) с магнитуд 7,7 по Рихтер. Епицентърът му е на дълбочина 16 км, земетресение се усети съвсем в цяла Индия, както и в Непал, Пакистан и Западен Китай.

Според разнообразни оценки от 14 хиляди до 20 хиляди души са починали, към 167 хиляди са ранените, а към 400 хиляди здания са разрушени.

Според индийските управляващи вредите от земетресението възлизат на 208,7 милиарда рупии (около 5 милиарда долара). Загубите на благосъстоятелност на локалното население възлизат почти на половината от тази сума.

Щетите по държавните връзки бяха оценени на 10 милиарда рупии, а 20 милиарда рупии съставляват загубите в междинния и дребния бизнес на страната. Поради унищожаването на пристанищните уреди индийският експорт претърпя обилни загуби.
 Снимка 359918
Източник:

Земетресение и цунами в Япония - 2011 година

Земетресението на 11 март 2011 година в 14:46 локално време край източното крайбрежие на остров Хоншу в Япония е с магнитуд, съгласно сегашните оценки, от 9,0 до 9,1 степен по скалата на Рихтер. Епицентърът е на към 70 км от брега на Япония.

Земетресението провокира мощно цунами, което аргументи масирани опустошения на северните острови на японския архипелаг. Вълните на цунамито доближат първите наранени региони от 10 до 30 минути, 69 минути след е наводнено летище Сендай. Водната буря се популяризира в целия Тихи океан; доста крайбрежни страни, в това число цялото тихоокеанско крайбрежие на Северна и Южна Америка от Аляска до Чили, са били предизвестени и евакуирани.

Официалният брой на смъртните случаи от земетресението и цунамито в 12 префектури в Япония е 15 896 души, 2536 души са изчезнали в 6 префектури, а 6,157 души са ранени в 20 префектури.
 10-те най-смъртоносни и разрушителни урагани в историята
10-те най-смъртоносни и разрушителни урагани в историята

Все още следствията от тези естествени бедствия са непредсказуеми

В резултат на земетресението 11 от 53-те работещи нуклеарни реактори в Япония бяха автоматизирано изключени. Три от работещи реактори на АЕЦ " Фукушима " изпаднаха в пагубна обстановка заради щета на охладителната система, развалена от бедствието. В самата атомна електроцентрала и близкия район се получи тежко радиоактивно замърсяване.

Възникнаха проблеми със оборудванията за предпазване на отработено гориво. Околното население бе евакуирано. Няколко служащи на станцията получиха пострадвания с друга тежест и увеличени дози радиация. Двама се водят изчезнали. Щетите от земетресението и цунамито в Япония на 11 март се правят оценка на 16-25 трилиона йени (198-309 милиарда долара).
 Снимка 353315
Източник:

Ураганът " Катрина ", Съединени американски щати - 2005 година

" Катрина " е най-опустошителният вихър в историята на Съединени американски щати. Това беше вихър от 5-та категория по скалата на вихър Сафир - Симпсън, 6-ти по величина вихър в Атлантическия басейн за цялата историята на наблюденията. Бедствието се случва в края на август 2005 година

Най-тежките вреди бяха нанесени на Ню Орлиънс в Луизиана, където към 80% от региона на града попадна под вода. В резултат на естествената буря 1836 души починаха, икономическите вреди възлизат на 108 милиарда $.
 Снимка 402718
Източник:

Снежна стихия в Афганистан - 2008 година

Това е най-лошата снежна стихия в актуалната история по броя на жертвите - 1337 починали, заради температури, паднали под -30 ° C, със 180 см сняг в планински региони.

Някои хора замръзнаха до гибел, други починаха, когато транспортните им средства бяха блокирани от снежните преспи, а минимум на 100 души бяха ампутирани елементи от тялото заради измръзване в цялата страна.От зимната буря починаха повече от 100 хиляди овце и кози и 315 хиляди глави наедрял рогат добитък.
 Снимка 427519
Източник:

Суша и апетит в Източна Африка - 2011 година

Гладът в Източна Африка през 2011 година е филантропична злополука, която опустошава Африканския рог вследствие на мощната суша в този район. Хранителната злополука засегна мощно Еритрея и други източноафрикански страни, за които обаче няма точна статистика.

Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации дефинира тази хранителна рецесия като една от най-големите в историята. Отбелязано е, че през 2011 година от апетит, породен от суша, умира от 50 хиляди до 100 хиляди души в Източна Африка: в Сомалия, Кения, Етиопия, Уганда и Джибути.Според данни от 2012 година, всеки четвърти от 856-те милиона души в района е гладуващ, над 40% от децата под петгодишна възраст са изтощени от незадоволително изхранване.

Гладът на 2011 година значително бе породен от два поредни доста слаби сезона на дъждове, което направи селскостопанският сезон 2010/2011 година най-сухият след 1950/1951 година.В някои региони паднаха единствено 30% от нормалните превалявания, а смъртността измежду добитъка тук-там доближи 60%.

Производството на мляко, значим хранителен артикул за децата, спадна внезапно, до момента в който цените на главните храни доближиха рекордно високи стойности.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР