Припадъкът е кратка и внезапна загуба на съзнание, поради недостатъчен

...
Припадъкът е кратка и внезапна загуба на съзнание, поради недостатъчен
Коментари Харесай

Първа помощ при припадък


Припадъкът е къса и неочаквана загуба на схващане, заради непълен приток на О2 към мозъка. Това се случва при нарушено или затруднено кръвоснабдяване.

Причините за пристъп са доста: обезводняване, изобилна менструация, продължителни диети с най-малък банкет на въглехидрати, мощна болежка, безсилие, дълъг престой в топло,задушно пространство и разнообразни болести.

Внезапната загуба на схващане може да е причина за съществени пострадвания, тя заплашва дишането.

Какво се следи :
Пострадалият е бледен, изнемощял, с понижен мускулен тонус; Той изпитва уязвимост, гадене, заглъхване на ушите и причерняване; Наблюдава се изпотяване и студена кожа.

Свързани публикации.. Припадък не е равно на епилепсия 0 Синкоп или епилептичен пристъп? 0 Защо можем да припаднем от боязън? 0

Поведение на помагащия:
Сложете потърпевшия

да легне. Ако видите, че пада, хванете го и му помогнете да легне; Проверете съзнанието, отворете дихателните пътища, като отведете главата обратно и се уверете, че има дихателни придвижвания. Ако потърпевшият диша обикновено го поставете в странично устойчиво състояние. Отворете прозорците, с цел да влезе пресен въздух. Помолете близките да се оттеглен. Освободете пострадлия от тесни яки и копчета, които могат да затрудняват дишането. Наплискайте го с вода или поставете леден компрес на челото. Когато потърпевшият се съвземе, му позволете да става единствено, в случай че не му се вие свят.

Повикайте незабавна помощ, в случай че:

Припадъкът е без явни причини; Припадъците се повтарят; Безсъзнанието продължава повече от 2 мин.; Ако имате съмнения за сърдечни проблеми или друго заболяване.

Контролиране на рухването при загуба на схващане може да предотврати спомагателни пострадвания!

Хванете потърпевшия за раменете С двете си ръце хванете предмишницата на потърпевшия пред тялото му, като другата му ръка е над вашата (спасителен захват при незабавна евакуация). Издърпайте потърпевшия мощно към вас и постепенно го спуснете надолу Поставете потърпевшия на земята. 2020
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР