Принципът е, че една национална хидрометеорологична служба, каквато функция изпълнява

...
Принципът е, че една национална хидрометеорологична служба, каквато функция изпълнява
Коментари Харесай

Проф. Брънзов: НИМХ трябва да е равноотдалечен от държавни структури, които обслужва

" Принципът е, че една национална хидрометеорологична работа, каквато функционалност извършва Национален институт по метеорология и хидрология, би трябвало да бъде равноотдалечена от всички държавни структури, които тя обслужва, с цел да не се трансформира във ведомствена работа . Ние имаме жалък опит, когато за 10-ина години сме били извадени от Министерство на просвещението и сме били предадени на Министерство на земеделието, вследствие на което се хиперболизира активността, обвързвана с агрометеорологията и се неглижират останалите действия.... След което ни изваждат от земеделското министерство и ни трансферират към Министерски съвет, с цел да бъдем отново на неутрално място ". 

Това сподели пред БНР  проф. доктор Христомир Брънзов, общоприет шеф на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ), по повод прехвърлянето на Национален институт по метеорология и хидрология от МОН към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с проектозакона за Държавния бюджет за 2022 година.

По думите на проф. Брънзов  мястото на Национален институт по метеорология и хидрология е в МОН, тъй като Институтът е научна организация, а в това време не обслужва Министерството на образованието и науката със своите хидрометеорологични артикули.

Директорът на Национален институт по метеорология и хидрология беше безапелационен, че  не е било разисквано с тях настояването на служебния министър на екологията Асен Личев да бъде трансфериран Институтът от МОН в Министерство на околната среда и водите

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Христомир Брънзов и коментар на министър Николай Денков в предаването " Нещо повече " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР