Приложението на ваксината на „Пфайзер“ при деца над 12-годишна възраст

...
Приложението на ваксината на „Пфайзер“ при деца над 12-годишна възраст
Коментари Харесай

Д-р Костадин Сотиров: Ако не ваксинираме децата, няма шанс з...

Приложението на имунизацията на „ Пфайзер “ при деца над 12-годишна възраст е безусловно безвредно и желателно при всички подрастващи. Това изясни пред „ Марица “ доктор Костадин Сотиров, който е ръководител на Сдружението на персоналните лекари в Пловдив. Неговото мнение идва, откакто от Министерство на здравеопазването излязоха с обяснение, че имунизацията може да се ползва и в тази възрастова група у нас от 3 юни насам. Досега инжекции против коронавирус се биеха единствено на младежи над 16 години.

Ако не имунизираме децата, които са 2,5 милиона от жителите на България, в никакъв случай няма да достигнем 70-процентовия имунитет на популацията против вируса. Заложеното като цел в действителност касае цялото население на страната, а освен възрастните, разяснява доктор Сотиров.

Той подсети, че децата са се оказали сериозен фактор за разпространяването на болестта. Въпреки че нормално не боледуват тежко, те могат да заразят останалите членове на своето семейство, от които в максимален риск са бабите и дядовците. Специалистът напомни, че това ясно се е отчело при двете последни талази на коронавирус у нас, първата от които съответства с началото на образователната година. Спирането на присъственото образование незабавно докара до затихване на пандемията. Същата наклонност се повтори и след Нова година, разяснява доктор Сотиров, който чака същия процес на събитията и наесен, в случай че не се обърне внимание на имунизациите. Той посочи, че при този вид зараза има единствено два разновидността - или боледуваш, или се ваксинираш.

В момента най-важно е да се имунизират децата с хронични болести, защото при тях има заплаха от съществено развиване на инфекцията и гибел, предизвести доктор Сотиров.

Засега при него има единствено две записвания за имунизация на деца, като едно от вероятните пояснения е неналичието на задоволително информация. Той възнамерява да беседва както с родителите, по този начин и с децата по отношение на опцията за предотвратяване от болестта. Въпреки това не чака доста татковци и майки да се решат на стъпката да ваксинират дребните, защото самите те не са добре настроени към имунизациите. Според признанията на джипитата сега множеството имунизации са втора игла, до момента в който искащите да си слагат първа инжекция се броят на пръсти.

От РЗИ пък към този момент оповестиха, че към 200 гимназисти от Пловдив са първите, които са поискали да бъдат имунизирани.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР