Приложен изкуствен интелект, устойчиви енергии и потребление, метавселени, Web3. Това

...
Приложен изкуствен интелект, устойчиви енергии и потребление, метавселени, Web3. Това
Коментари Харесай

AI, Web3, чисти енергии и още 11 технологии с голямо значение за бизнеса

Приложен изкуствен интелект, устойчиви сили и ползване, метавселени, Web3. Това са част от най-значимите софтуерни трендове за фирмите през 2022 година, съгласно разбор на Технологичния съвет на McKinsey, оповестен през септември.

Technology Trends Outlook 2022 демонстрира развиването на 14 трендове в две тематични групи: „ Силициева епоха “ (с фокус осведомителни технологии) и „ Инженерно бъдеще “ (с фокус устойчивост), в които попадат както одобрени, по този начин и нововъзникващи технологии.

Четири индикатора вземат участие в идентифицирането и оценката на всяка  наклонност:

- Иновации (патенти и резултати от научни проучвания, свързани със съответната технология);

- Интерес (новинарски изявления по тематиката и търсене в мрежата);

- Размер на вложения (потоци на финансиране от финансовите пазари към компании, свързани с тенденцията);

- Ниво на приемане на технологията от бизнес организациите;

За да оценят импулса на всяка наклонност, анализаторите на McKinsey изследват и кои промишлености са склонни да се възползват най-вече от усвояването на всяка от технологиите. С най-широко присъединяване да вземем за пример е Приложният AI, който попада в 18 бранша – от тежка индустрия, през превоз и логистика, до развлекателната промишленост. Наред с това анализът отбелязва и всички организационни, механически, етични и регулаторни проблеми, които би трябвало да бъдат решени, преди бизнесът да може да осъществя цялостния капацитет на всяка технология.

AI има и най-голям резултат и във връзка с напредъка в нововъведенията от всички 14 трендове, до момента в който технологиите за Чиста сила са привлекли максимален интерес и вложения, сочи анализът на McKinsey.

Приложният изкуствен интелект, който е в така наречен група „ Силициева епоха “, бележи и най-високо равнище на приемане от фирмите дружно с още две трендове: Усъвършенствана съгласуваност (5G/6G, безжични мрежи с ниска мощ, спътници на ниска околоземна орбита) и Облачни калкулации. Тези трендове анализаторите на McKinsey назовават „ зрели “, тъй като се развиват въз основата на потвърдени технологии, които имат приложение допълнително промишлености и това ги слага по-близо до положение на всеобщо приемане от бизнеса, разясняват анализаторите.

Първенците по вложения

Най-много вложения, както и максимален интерес, са привлекли технологиите, свързани с чистите сили и подвижността – надлежно 257 милиарда и 236 милиарда $. Те попадат във втората група – „ Инженерно бъдеще “ – дружно с още три трендове: Биоинженерство (на трето място по индикатор иновации), Устойчиво ползване (на седмо място по индикатор инвестиции), Космически технологии.

Сред генериращите максимален интерес и на шесто място по привлечени вложения е и Web3  – концепцията за предстоящ интернет, който децентрализира цифровата стопанска система, доминирана сега от едвам няколко компании. Моделът има за цел да даде на потребителите по-голям надзор върху монетизирането на персоналните им данни и набор от нови цифрови търговски благоприятни условия, само че има още доста провокации за превъзмогване. Сред тях са резистентност против сривове в услугите и хакерски атаки, оперативна съгласуемост с корпоративни архитектури, по-добро потребителско преживяване.

Web3 моделът би трябвало да откри метод да е по едно и също време самостоятелен, потребен, комфортен, понятен и сигурен за потребителите.

По-малко вложения са привлекли трендовете, свързани с Квантовите технологии и с Развитието на последващо потомство програмен продукт (LCDP и NCDP платформите например). Анализаторите ги дефинират като нововъзникващи трендове с огромен капацитет за бизнеса. Сред тях са още Индустриализирането на машинното образование (ML), Zero Trust технологиите в региона на киберсигурността и решенията за потапяне във виртуални светове – добавена (AR), виртуална (VR) и смесена действителност (MR), които пък са на шесто място във връзка с нововъведенията.  

Metaverse бъдеще

Фондове за рисков капитал са дали към 4 милиарда $ финансиране на започващи компании в региона на AR и VR през 2021 година – втората по величина сума в света (след 2018 г.). Това предвещава развиването на нови приложения за интерпретиране на физическия свят във виртуален за доста промишлености и напредък на световния бранш на виртуални технологии с почти 20% годишно. Прогнозата е за образуване на пазар от трилиони долари през идващите 10 до 15 години, пишат анализаторите на McKinsey.

Редица фактори дефинират по-категоричното приемане на metaverse наклонността от бизнеса. Сред тях е нуждата от софтуерен прогрес, като да вземем за пример усъвършенствания в наборите от функционалности, живот на батерията, тегло и ергономичност на носимите устройства за потапяне в метареалности. Нужни са и по-развити принадлежности за основаване на завладяващи прекарвания, тъй че потребителите не просто да вземат участие във виртуалното наличие като наблюдаващи, а в действителност да се потопят в него.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР