Приковаващата вниманието Шампионската лига ще изглежда напълно различна от сезон

...
Приковаващата вниманието Шампионската лига ще изглежда напълно различна от сезон
Коментари Харесай

Тотална промяна в Шампионска лига - вижте как ще изглежда раят на футбола много скоро

Приковаващата вниманието Шампионската лига ще наподобява изцяло друга от сезон 2024/2025 и до месец от УЕФА ще официализират измененията. Реформата е на път да завърши, а тя в действителност ще е извънредно огромна. Немското издание Билд прави малко обобщение на квалифицираните промени в лигата.

Кога ще бъде официализирани измененията?

В момента се разискват детайлностите, само че УЕФА желае да завърши промяната на Шампионската лига до идващия конгрес на Европейската централа, който ще се състои на 20 април. Решението се чака да бъде взето от Изпълнителния комитет на УЕФА.

Как ще наподобява Шампионската лига?

Напълно друго. Вместо 32 тима във финалния стадий ще вземат участие 36 отбора, които няма да бъдат разграничени на групи преди елиминациите. Те ще играят дружно в една лига. Ще се употребява по този начин наречения „ швейцарски модел “. Според настоящото положение на всеки тим той ще изиграе общо 10 мача, като съперниците ще бъдат изтеглени авансово от четири урни. В тези мачове ще се печелят точки, а най-хубавите 8 от 36-те отбора ще се класират на осминафиналите. Отборите от 9-то до 24-то място ще играят плейофи за още 8 места в осминафиналите. След това форматът се резервира с директна елиминация

Броят на мачовете!

В момента груповата фаза на Шампионската лига се състои от общо 125 мача. От 2024 година тези мачове ще станат 225. Това значи голям скок в броя на мачовете, а календарът би трябвало да се попълни с дуели през декември и януари.

Кой ще получи четирите спомагателни места в Шампионската лига?

Все още не е ясно кой ще се възползва от привилегията да вкара още тимове в най-големият клубен шампионат. Очакванията са едната квота да отиде във Франция, а другата за още един първенец от по-малка лига. Обсъжда се две квоти да има за тимове, които са се показали доста добре в Европа през последните 10 години, само че не са съумели да се класират в Шампионската лига в съответния сезон. Тези детайлности обаче са въпрос на разискване.

Има ли рецензии към проектите за промяна?

Да. Европейските лиги виждат минусите най-много в „ орязването “ на по-малките лиги, измежду които и България. Много почитатели се опасяват, че тимовете от „ висшата класа “ ще стават все по-затворено общество, което ще направи извънредно огромна финансовата и спортна разлика с другите клубове.

Предимствата на новата лига!

Участващите тимове ще имат повече мачове, а това значи повече пари. В момента клубовете играят 6 мача в груповата фаза, а след промяната ще играят по 10. " Реформата на Шампионската лига от 2024 година ще отвори нов капацитет за доходи ", съобщи неотдавна членът на управителния съвет на Байерн Оливър Кан в изявление за kicker.

Също по този начин промяната се употребява като инструмент, който да предотврати основаването на Суперлига сред топ клубовете в Европа. За такава към този момент се заприказва от Реал Мадрид и Ювентус.

Как ще се разпределят парите в Шампионската лига от 2024 година?

Това към момента не е изцяло ясно. Всъщност на този стадий даже не е ясно по какъв начин ще се разпределят парите идващия сезон в Европа, когато започва третият шампионат Лига на конференцията.

Ще се промени ли и Лига Европа през 2024 година?

Да, следва смяна и в Лига Европа. Независимо, че още от идния сезон ще има промени в Лига Европа от 2024 година се възнамерява присъединяване на 32 тима, които също ще бъдат в една лига вид „ швейцарски модел “. В Лига Европа всеки тим ще изиграе по 6 мача и по-късно ще се продължава по модела на Шампионската лига.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР