Приключилият мандат на Министерството на образованието и науката /МОН/ беше

...
Приключилият мандат на Министерството на образованието и науката /МОН/ беше
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: За мен беше чест да заемам този пост

 " Приключилият мандат на Министерството на образованието и науката /МОН/ беше белязан от голям брой провокации и тествания. Знам, че образованието е ключ към проспериращо общество, към сполучливо бъдеще, към стопански и обществен напредък.

Разбирам, че в утрешния свят триумфът зависи от знанието и образоваността. Осъзнавам, че бъдещето на всички ни може да се построи единствено от образовани, будни и търсещи младежи. Знам, че проспериращата нация значи образована нация ", съобщи във Facebook. 

Вълчев означи, че за правителството модернизирането на просветителната ни система беше главен управнически приоритет. Израз на това са поставените от екипа на министерството високи цели, които с доста труд и непримиримост успяхме да стартираме да изпълняваме, а значително от тях доведохме до сполучлив край.

" Инвестирахме в българския преподавател, тъй като единствено стимулирани и професионално готови учители могат да изградят млади и можещи хора. Спазихме предизборното заричане за двойно нарастване на учителските хонорари, съобщи. Успяхме да обърнем траялата дълги години наклонност и от ден на ден студенти демонстрират интерес към педагогическите специалности, което ще докара до трайно повишаване на младите учители ", добави той.

" От 2017 година, когато стартира работата по Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане, включване и попречване на отпадането от просветителната система, в учебно заведение и детска градина са върнати или записани за първи път близо 60 000 деца и възпитаници, а необхванатите понижават ", напомни досегашният учебен министър.

Той отбелязва, че беше осъвременена образователната база, като се откриха СТЕМ центрове в доста учебни заведения, а упоритостта е във всяко да има такива новаторски кабинети по естествени науки и модерна просветителна среда, която да предизвика интереса на децата към цифровите технологии и инженерните специалности.

" Последните две образователни години минаха под знака на връхлетялата страната и света пандемия от COVID-19. Тази комплицирана обстановка сложи българското учебно заведение повече от всеки път във фокуса на публичното внимание. Образователната система посрещна новите провокации и чудесно се оправи с компликациите. Кризата ни откри нови благоприятни условия. Електронните запаси в образованието към този момент не са изключение, а процедура. Дигиталната епоха и новаторските способи на образование трайно участват в просветителния развой, като това ще продължи и когато животът ни се възстановява след пандемията ", съобщи още Вълчев.

Вълчев добави и, че без значение от това на всички ни е ясно, че живото другарство сред преподавател и възпитаници е в основата на качественото обучение. В актуалните времена на тестване, публичното ни разбра, че учителят ще бъде постоянно нужен, че тази почтена специалност е незаменима. Учителите предават познание посредством слово, възпитават положителни хора, откриват нови хоризонти пред бъдещите жители на страната ни, провокират мисълта, насърчават фантазиите. Въпреки компликациите, българските учители вложиха голямо усърдие, с цел да изпълнят отговорно своята задача.

" Образованието е динамична и непрекъснато разрастваща се система. В нея резултатите от време на време се виждат след 10 или повече години, само че през този мандат бяха заложени основи, които неизбежно ще доведат до триумф. Работата в тази сфера следва да бъде надграждана, укрепвана и доразвивана през идващите години, за това не преставам да работя за образованието. За мен беше чест да заемам този пост ", сподели за край досегашният учебен министър Вълчев, който беше на този пост през целия четиригодишен мандат в държавното управление на ГЕРБ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР