Приключили са аутопсиите на телата, открити край софийското село Клисура.

...
Приключили са аутопсиите на телата, открити край софийското село Клисура.
Коментари Харесай

Скандалът с нелегални погребения: Разследват траурният агент, той отрича да има измама


Приключили са аутопсиите на телата, открити край софийското село Клисура. Продължава следствието на невиждания случай с незаконните погребения близо до Банкя.

От прокуратурата и Министерство на вътрешните работи оповестиха, че са открити телата на седем души, като до момента е открита самоличността единствено на един от тях.
Снимка: btvnovinite.bg

Негови близки са платили на погребална организация за кремация на умрелия и след това са получили урна с прахуляк.

Във връзка с следствието е арестуван траурен сътрудник по съмнение за машинация.

Всичко стартира след сигнал на локален гражданин до полицията за седем тела, заровени край село Клисура покрай Банкя в региона на остаряло гробище в гората. При осъществения оглед е открит плитък гроб с остатъци на трима души, а изпод – още четирима.
Снимка: btvnovinite.bg

По случая е арестуван шефът на погребална организация в Банкя Георги Ненов. Работи се по версията, че траурният сътрудник е заравял телата, откакто е взимал пари от околните им против ангажимент да извърши кремация.

Януари тази година е последният открит случай, в който 51-годишният Георги Енев е направил нелегално заравяне вместо да кремира покойника, какъвто е бил уговорката му. Всички в Банкя и Клисура го познават и множеството от жителите са употребявали услугите на погребалната му организация.

„ От една година непрестанно го сънувам татко ми и взех решение да ревизира крематориума. Оказва се, че в крематориума майка ми е кремирана, само че се оказа, че татко ми не е кремиран от тази компания. Бог знае къде е, може и той да е в гората “, споделя Весела Стоянова, щерка на един от умрелите.

„ Дойде урната, поставихме я там, само че ние при кой вървим, не се знае, пепел. И той някъде горе. Аз не знам по какъв начин просто може да има такива хора, в случай, че с този човек сме израснали и сме седели на една маса, и сме яли, и сме пили. Имах му такова доверие, в никакъв случай не съм се съмнявала в него “, продължава описа си Весела.

Според прокуратурата аутопсиите са направени, към този момент е открита самоличността на един от труповете. Неговите близки са заплатили 1000 лв. за кремацията.

„ Дори месец по-късно са получили урна, съдържаща прахуляк. Тоест, не са имали информация че не е осъществена кремация на тленните остатъци на техния татко “, заяви говорителката на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

Обвиненият към този момент не се признава за отговорен за нито един от случаите. Не е ясно дали всички са заплащали по 1000 лв..

„ Труповете са на три лица от женски пол и на четири лица от мъжки пол. Те са били от разнообразни места, да вземем за пример един то тях е живял чартърен в Банкя. И с оглед спецификата и както сподели и прокуратурата, това е казус, аз най-малко като дълготраен чиновник на Министерство на вътрешните работи не се сещам за подобен противен случай “, съобщи началникът на Отдел " Разследване " към Столична дирекция на вътрешните работи комисар Стойно Цветков.

Останките на хората са открити в окрайнините на гробищния парк на село Клисура предходната събота по време на заравяне. Местният духовник е научил от гробарите, че са открити човешки кости.

„ И тогава той ми даде сигнал, съобщихме и на общината, на кмета който ни е и се задействахме с полицията “, споделя Камелия Димитрова.

Справките демонстрират, че упрекнатият Енев към този момент е бил прочут на полицията.

В региона на София има един крематориум. По предписание там погребални компании транспортират останките на умрелите след ритуала по изпращане и в неявяване на техните близки. Разследването по случая продължава.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР