Приключихме много успешна конференция по мултимодален транспорт. Смятаме, че това

...
Приключихме много успешна конференция по мултимодален транспорт. Смятаме, че това
Коментари Харесай

Виолета Булц: Мултимодалният транспорт е изключително важен, той може да реши въпроса със замърсяването


Приключихме доста сполучлива конференция по мултимодален превоз. Смятаме, че това ще оформи бъдещето на европейския превоз, освен европейския, а и на световния превоз.

Това съобщи еврокомисарят по превоза Виолета Булц на конференция в София, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Мисля по този начин, тъй като ние сме изправени пред предизвикването на големия растеж в тази област. Имаме също по този начин доста огромни ограничавания в потенциала на вложенията, във връзка с земята, на терените, които би трябвало да бъдат заделени за тази цел. Също по този начин мултимодалният превоз самичък по себе си е обвързван с доста растящото натоварване на пътната мрежа, със замърсяване на околната среда, на въздуха. Трябва да се намерят решения. Трябва да намерим метод първо по какъв начин да усъвършенстваме вложенията по допустимо най положителния метод, с цел да можем да стигнем в тези трансгранични връзки, които още липсват. Как да създадем допустимо най-голямата добавена стойност, европейска добавена стойност, само че и районна добавена стойност, тъй като по този метод европейските райони ще се свържат един с различен и ще станат част от европейския пазар “, добави още Булц.

„ Ние осъзнаваме доста добре, че превозът способства в доста огромна степен за конкурентността на всяка обособена група промишлености, във всеки бранш на индустрията, тъй като това е един необикновен логистичен съставен елемент и е значимо за успеваемостта на европейската индустрия. Също по този начин и способства за конкурентоспособността в ценово отношение, тъй че напълно в резюме казано- би трябвало да настояваме за доста по-висока успеваемост и доста по-голяма конкурентоспособност, освен на народен пазар, само че и на световните пазари, в които ние участваме “, добави тя.

Виолета Булц акцентира, че мултимодалният превоз е извънредно значим. Той може да реши доста въпроси, в това число въпроса за замърсяването, тъй като когато се покачва информираността за изгодата от мултимодалния превоз като по-чист превоз, може да се понижи равнището на въглеродния диоксид във въздуха.

Тя съобщи още, че един от най-сериозните проблеми, с които се сблъскваме е намаляването на въглеродния диоксид. По време на двудневната конференция е било обърнато внимание и на бъдещето. „ Стандартите, които липсват би трябвало да бъдат създадени, с цел да могат по-добре да пригодят съществуващата законодателна рамка, с цел да може да се разреши потреблението на мултимодалния превоз “, добави Булц.

„ Трябва да се завърши първо с вложенията в дотъкмяване на съществуващите мрежи. Взаимна съгласуваност, оперативна съгласуваност, съгласуваност на шосейния превоз с морския превоз с жп превоза и превоза по водните пътища. Не става дума единствено за физическата връзка, само че и за свързване като данни. Важно е за бъдещето, което принадлежи на мултимодалния превоз. Трябва да надградим с бази данни. Дигиталната инфраструктура ще надгражда физическата инфраструктура “, акцентира еврокомисарят по превоза.

По мотив това какво се прави на равнище Европейски Съюз, с цел да може да се улесни мултимодалната общественост в желанието й да разшири този превоз, тя съобщи, че най-добре се развива пакета в жп региона: „ Има синхронизирани правила и правила на равнището на Европейски Съюз, които ще бъдат сведени до един общ европейски стандарт. По този метод ще може да се минава през границите на всяка една страна членка безпроблемно “.

„ Един от детайлите, които обсъждаме е - преди две години стартирахме един доста подробен разбор за разноските и всички такси, във всички страни членки и това ни даде една доста ясна картина какво би трябвало да се направи, с цел да може да се направи стандартизиране и уеднаквяване на равнището на Европейски Съюз. В края на тази година ще излязат резултати от разбора. Посредством него ще предприемем дейности “, добави още тя.

„ През финансовия интервал 2014-2020 година над 73% от цялото финансиране е ориентирано към железниците. Фактически, към този момент 93 % от тези финанси се употребяват. 73 милиарда вложения се възнамеряват в превоза, като тук се включват и разнообразни заеми. Последните 3 години 230 милиарда евро са вложени. По отношение на страните от Балканите, България също се възползва от тези финансови принадлежности. Одобрени са 16 плана през последните години. Надяваме се, че тези планове ще се осъществят “, съобщи Булц по отношение на развиването на железопътния превоз на Балканите.

Според нея транспортните коридори в Западните Балкани са с изключителна значимост за Европейски Съюз, поради разширението на пазарите, сигурността и енергетиката. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР