Приключиха преговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин ...

Приключиха преговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин

Ключова среща Путин-Ердоган: Какво важно се договориха световните лидери

Приключиха договарянията сред президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в съветския град Сочи . Разговорите продължиха над четири часа , предадоха международните организации и турските медии. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков удостовери пред организация ТАСС тона.

След договарянията двамата водачи са приели взаимно изказване.
 Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган БГНЕС
Срещата стартира в 15:21 ч. и продължи малко повече от четири часа. Съобщено бе, че водачите считат да обсъдят двустранното съдействие сред Русия и Турция, районни въпроси като рецесията в Украйна, обстановката в Нагорни Карабах и в Сирия. 

Преди началото на диалозите на четири очи Путин и Ердоган приказваха пред медиите. Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл ще помоли вицепремиера Александър Новак, който е съпредседател на руско-турската междуправителствена комисия, да показа с медиите информация за резултатите от диалозите, показва ТАСС.
 Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган БГНЕС
В взаимното изказване е посочено, че Путин и Ердоган са изтъкнали нуждата от осъществяването на споразуменията от Истанбул, в това число безпроблемния експорт на зърно от Русия. Двамата водачи са се договорили и за увеличение на стокообмена сред Русия и Турция , както и да си оказват помощ по въпросите на енергетиката . Двамата президенти са се договорили и за усилване на съдействието сред Русия и Турция в транспортната сфера, индустрията, селското стопанство, строителството . Те са изтъкнали основното значение на връзките сред Русия и Турция за постигането на районна и интернационална непоклатимост.

Путин и Ердоган се договориха също по този начин идната среща на Съвета за двустранно съдействие на високо ниво, ръководена от държавните глави, да се организира на турска територия. 

Предишната среща на Съвета за съдействие на високо ниво, който съществува от 2010 година, беше управлявана от Путин и Ердоган в Москва през април 2019 година Това беше осмото подред съвещание.

В изказването на двамата водачи е посочено още, че Путин и Ердоган са подчертали, че е значимо да бъде съхранено единството и териториалната целокупност на Сири я. Те са изразили и мощна поддръжка за суверенитета и единството на Либия.
 Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган БГНЕС
Междувременно Новак заяви, че президентите са разискали доставките на газ в Турция и са се договорили за отчасти възнаграждение в рубли.

По  време на срещата си в Сочи Путин и Ердоган не са обсъждали тематиката за съдействие в областта на производството и доставката на дронове , съобщи след срещата представителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщи ТАСС.

След предходната среща сред двамата водачи, състояла се в Техеран на 19 юли, турски медии оповестиха, че тематиката за усилване на съдействието по въпроса за производството на дроновете " Байрактар " е била обсъждана тогава от тях, напомня организацията.
 Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган БГНЕС

Източник: dariknews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg