Приключи Вторият международен конкурс за хайку “Мая Любенова“. Тази година

...
Приключи Вторият международен конкурс за хайку “Мая Любенова“. Тази година
Коментари Харесай

Завърши Вторият международен конкурс за хайку “Мая Любенова“



Приключи Вторият интернационален конкурс за хайку “Мая Любенова “. Тази година той беше на тематика “Ново начало “. Всеки стихотворец можеше да взе участие с не повече от две хайку. Журито беше в състав: Велислава Савова, Гергана Янинска и Илияна Делева.

Повече за състезанието и отличените произведения споделя в “Артефир “ Гергана Янинска , уредник и член на журито:

“Международният конкурс за хайку “Мая Любенова “  дойде като концепция на няколко приятелки, които пишем хайку. Защото Мая беше световнопризнат хайджин, публикуваше в редица интернационалните списания, получаваше награди. Тя е единствената българка, притежател на купата на Световната хайку асоциация. Решихме да почетем паметта ѝ с този конкурс.

 Мая Любенова Вторият интернационален конкурс е на тематика – “ Ново начало “. Мотото е едно хайку на Мая – “Първо кафе, а ти, прилепче, няма ли да заспиваш “ . Конкурсът има две секции – интернационална и българска. В българската участваха 208 хайку, сред които имаше в действителност прелестни. Имаше какво да избираме и защо да спорим. В интернационалната секция участваха 420 хайку. На хайджини от повече от 50 страни.

Българската секция е на български, интернационалната – на британски, само че всички хайку на британски са преведени на български и всички на български са преведени на британски от Весислава Савова. 

Илияна Стоянова е част от журито на интернационалната секция, тя е доктор по богословие и живее и работи в Англия. Тя е секретар на Британската хайку асоциация.

„ Победителите избрахме след много разногласия. Избрахме си десетина хайку, които доста ни харесаха и си коментирахме по сред си. Наградените и отличените са оповестени в блога за модерно българско хайку “Диви люляци “, поддържан от Цецка Илиева. “

Първо място в българската секция печели Ангел Дюлгеров

летен следобяд
върху празния лист
кацва калинка

Първо място в интернационалната секция печели Джоузи Лим от Австралия

след пожара
звукът на падаща
дъждовна капка

Разговора можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР