Приключи срещата на премиера Бойко Борисов и министърът на образованието

...
Приключи срещата на премиера Бойко Борисов и министърът на образованието
Коментари Харесай

Борисов със срок до сряда да се намери решение за НИМХ


Приключи срещата на премиера Бойко Борисов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев с представителите на Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките, с ръководителя на Академията акад. Юлиан Ревалски, както и с ръководителя на Общото заседание проф. Евелина Славчева. На нея е станало ясно, че управлението на Българска академия на науките не поддържа концепцията за излизане на Национален институт по метеорология и хидрология от структурата на академията. Министър-председателят е дал период на двете страни да намерят общо градивно решение на казуса, написа Novini.bg.

„ Готови сме да подкрепим всякакво решение. Готов съм да вземам участие в диалозите, само че въпросът би трябвало да се реши в границите на Българска академия на науките “, посочи Вълчев.

„ Вариантите, които ще се търсят за Национален институт по метеорология и хидрология е да се даде по-голяма автономия на структурата. Правителството не желае да има рецензии към него, че поддържа крачката към отделянето на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките “, акцентира министърът на образованието.

Красимир Вълчев акцентира, че желанието на премиера е двете страни да намерят решение до сряда. „ Ако това не се случи ще търсим благоприятни условия за подкрепяне на института, с цел да не спре работа “.

Той заяви още, че в сряда Министерски съвет ще гласоподава 20 милиона лв. в допълнение финансиране към Българска академия на науките за научни проучвания. Стипендиите на докторантите също ще бъдат увеличени.

Припомняме, че тези диалози идват след няколко митинга на синоптиците. Тяхното неодобрение е поради неналичието на финансиране на Национален институт по метеорология и хидрология. Според метеоролозите парите се разпределят неравномерно сред институтите в Българската академия на науките.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР