Приключи основната част от разследването и заключенията по две експертизи

...
Приключи основната част от разследването и заключенията по две експертизи
Коментари Харесай

11 доклада предупреждават за проблеми в тунел Ечемишка

Приключи главната част от следствието и заключенията по две експертизи по отношение на случая от 5 февруари 2017 в тунел " Ечемишка ", при който почина жена.

Това заяви представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова на конференция в Прокуратурата. Разследването е било забавено поради нуждата от изводи от страна на специалисти дали случаят е резултат от осъществени закононарушения. Става въпрос за нелепия, само че драматичен случай от 5 февруари 2017 година, при който почина жена, откакто осветително тяло падна върху автомобила, в който тя се е возела.

Престъпление причиняване на гибел по професионална несъобразителност е първото повдигнато обвиняване. Доказателствата от следствието постановат повдигането на общо шест обвинявания на длъжностни лица от АПИ. Нито един от тях не се признава за отговорен и не дава пояснения. Всички те са с ограничения за неотклонение. Припомняме, измежду упрекнатите са Дончо Атанасов, някогашен началник и сегашен член на УС на АПИ, и Лазар Лазаров, някогашен началник на АПИ, който е обвинен и по други следствия.

Изготвената експертиза е дала информация за осъществените дейности от компаниите през годините за поддръжка на пътното оборудване, както и кои длъжностни лица са алармирали за съществуването на заплаха. Обвинения са повдигнати на трима членове на УС на АПИ и на още три длъжностни лица, които директно са били запознавани със смущаващите данни за заплаха на тунела.

Документите по следствието съдържат 150 тома.

От 1985 година до деня на злополуката този тунел не е бил ремонтиран нито един път. Единственото, което е направено, е измиване и боядисване. Никаква поддръжка не е била реализирана през годините. Въпреки констатациите, никое от лицата не е подхванало дейности.

В интервала от 2005 година досега на случая единствено " Автомагистрали " АД са уведомявали АПИ 11 пъти с подробни писмени отчети, в това число и за осветителната уредба, която не е била подменяна.
Според два отчета на " Автомагистрали " АД от септември и октомври 2015 година положението на тунел " Ечемишка " е рисково.

Осветителните тела не подлежат на ремонт. Затова от компанията са привързали осветителните тела с тел и кабел - било невероятно да се заварят поради корозията, която в този сектор надвишава 50%. Тези ограничения, уточни Арнаудова, не са в компетенциите на " Автомагристрали " АД, а на АПИ.

През същата година рушащата структура е предизвикала материални вреди по пътя. За всички тези произшествия управлението на АПИ е получавало сигнали и документи, само че не са подхванати никакви дейности.

" Само за две седмици след случая цялата осветителна система се смени. Защо не е било направено по-рано, с цел да не се стига до случая ", пита Арнаудова.

Наказанието за упрекнатите е от две до шест години отнемане от независимост.

Водачът на транспортното средство няма никаква виновност, безапелационна беше Арнаудова.

Тунелите " Витиня ", " Топли дол " и " Правешки хан " също се нуждаят от обширен обзор на положението и поддръжка на терена, стана ясно още на брифинга на прокуратурата. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР