Приключи изборният ден зад граница, съобщиха от Министерството на външните

...
Приключи изборният ден зад граница, съобщиха от Министерството на външните
Коментари Харесай

МВнР: Приключи изборният ден зад граница

Приключи изборният ден зад граница, оповестиха от Министерството на външните работи. Последни затвориха секциите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър поради часовата разлика. Гласуването там завърши в 6:00 часа българско време в понеделник, 3 октомври, оповестиха от Министерството на външните работи.

 

Сънародниците ни по света гласоподаваха в общо 755 секции в 62 страни – от Западното крайбрежие на Съединени американски щати и Канада до Осака в Япония и Сингапур, от Тромсьо в Норвегия, до Република Южна Африка.

Най-голям брой изборни секции бяха разкрити в Европа. Общо за изборите бяха изпратени 538 машини, със 122  повече спрямо изборите през ноември 2021 година. 

 

Министерство на външните работи постави всички старания и сътвори организация, тъй че вотът зад граница да премине без компликации, а сънародниците ни в чужбина да упражнят гладко конституционното си право си на глас, означават от ведомството.

 

При извънредно слаб интерес е минал вота там, разяснява пред Българска национална телевизия Евгени Веселинов. Общо са дали своят вот 244 души.

 

" Аз от 1995 проследявам изборите в Лос Андожелис и постоянно е имало ентузиасъм. Сега има спад на интереса. Това, обаче, което е позитивно, е че над 3/4 от гласуващите са младежи и млади фамилии с деца. ", съобщи той.

 

Евгени Веселинов разяснява още, че по време на акцията не е чул послания от страна на политиците към българите в чужбина. Все още сънародниците ни зад граница нямат и обособен изборен регион.

Той добави, че българската диаспора в необятния регион на Лос Анджелис е към 35 000 души, в Южна Калифорния живеят към 75 000 българи, а по целия западен бряг сънародниците ни са над 100 000.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР