Приключени са всички основни дейности по изграждане на газовата връзка

...
Приключени са всички основни дейности по изграждане на газовата връзка
Коментари Харесай

Основните дейности за газовата връзка с Гърция били приключили, уверяват от ICGB

Приключени са всички съществени действия по създаване на газовата връзка с Гърция , оповестиха от ICGB - компанията, която развива плана за междусистемна газова връзка сред Гърция и България.

Изпълняват се довършителни действия, които ще бъдат обособени в стадии по отношение на целта им за старт на употреба на съоръжението; гръцката строителна компания AVAX е подала към ICGB края на август като период за завършване на дейностите от стадий 1.

От компанията са внесли в Министерството на районното развиване и благоустройството обновено предложение за въвеждане на етапност на осъществяване на оставащите действия до старт на комерсиалната употреба на оборудването.

Припомняме, през вчерашния ден при на районното развиване и на превоза на газовата връзка с Гърция в сектора край Стара Загора се оказа, че има градеж, само че не и газ.

Фирмата твърди, че всички съществени строителни действия по реализация на плана са приключени, а от средата на юни всички уреди са загазени и тествани сполучливо с действителни количества природен газ .

" Газопроводът и всички прилежащи наземни уреди - седем кранови възела, две газоизмервателни станции и един диспечерски център, са приключени и механически изправни , което е открито както от строителния контрол на плана, по този начин и от редица инспекции и проби, извършени в последните месеци. Към днешна дата всички 182 км и прилежащите уреди са запълнени с природен газ при налягане 40 бара . Тече осъществяването на съпътстващи действия, които нямат директно отношение към употребата на интерконектора, само че са част от заложените действия по план ", пишат от изграждащата компания.

Те са разделили на стадии градежа на интерконектора. В първия стадий е добиването на Акт 15 и Акт 16 за територията на България и еквивалентните разрешителни за Гърция. Всички останали действия, които не са директно свързани с употребата на оборудването, са обособени в независим стадий. Те ще продължат да се извършват редом с употребата на оборудването.

В стадий 1 като най-приоритетни действия са включени: изпълненото към този момент строителство на газопровода и наземните уреди, както и тестване на катодна отбрана, полагане на знаци по газопровода, довеждане докрай интеграцията и тестването на SCADA системата за автоматизиран надзор и ръководство на интерконектора, тестване на противопожарната система на диспечерския център и други, изясняват от оператора.

Сред обособените в обособен стадий действия са: дотъкмяване на полагане на авариен оптичен кабел, осъществяване на противоерозионни ограничения по трасето на газопровода, дотъкмяване на път към Географска информационна система Стара Загора.

Всички посочени действия са част от уговорките на гръцката компания AVAX, която извършва контракта за планиране , създаване и въвеждане в употреба на газопровода. Строителят е подал към ICGB информация, индикираща края на месец август за довеждане докрай на дейностите от стадий 1, което ще разреши бързо въвеждане в употреба на газопровода. Това включва и предпочитано довеждане докрай на автоматизираната (SCADA) система за ръководство на газопровода.

От компанията оператор ICGB работят за приемане на Разрешение за прилагане и съответните разрешителни за Гърция . Те споделят с всички институции, които имат ангажимент към този развой. Всички старания остават ориентирани към оптимално скорошното въвеждане на газопровода в комерсиална употреба, като главният блян е това да се случи още преди старта на идния отоплителен сезон.

Според компанията интерконекторът, който може да обезпечи съвсем напълно вътрешното ползване на природен газ на България, е на заключителен стадий от реализация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР