Приказките за газов хъб бяха изговорени, за да замаскират смяната

...
Приказките за газов хъб бяха изговорени, за да замаскират смяната
Коментари Харесай

Демократична България: Слаб 2 на министър Петкова, правителството да не подписва Турски поток

Приказките за газов хъб бяха изговорени, с цел да замаскират промяната на името от „ Южен поток “ на „ Турски поток ”. Зад оптимистичните изказвания за това по какъв начин газопроводът „ Турски поток “ ще мине през България, се крие желанието да се похарчат най-малко 2.6 милиарда лв., а евентуално доста повече (най-малкото, тъй като тази цена е без ДДС), за нова газова инфраструктура, която да улесни възможния експорт на съветски газ през българска територия, без никакви гаранции за българския доход от този голям разход. Това се споделя в позиция на Демократична България за плана.

Според извънпарламентарните десни държавното управление се е скрило зад решение на Народното събрание посредством смяна на Енергийната тактика, с цел да не носи отговорност за бъдещите стопански вреди.

Твърденията по какъв начин България щяла да завоюва 4.35 милиарда лева са изцяло безпочвени и включват необикновен сюжет, при който и остарялата тръба от Русия, и възможната нова от Турция, работят непрестанно на цялостен потенциал. Ако ръководещите позволен този разход, най-вероятно ще се повтори историята с разноските за АЕЦ „ Белене “. Пишем двойка по счетоводство и икономическа логичност на министър Теменужка Петкова, декларират ДСБ, Да,България и Зелените.

От Демократична България приканват и за изчерпателен публичен спор, който да обясни тъмните петна към плана. Те изреждат и 6 проблематични пункта:

1. Има голяма заплаха България да е на загуба като цяло. Властта би трябвало да показа съответни сметки за паричните потоци и чистата сегашна стойност, а освен общи суми, които не е ясно по какъв начин се получават.

2. Съществува действителен риск крайният резултат да е натрупването на съществени загуби от български държавни компании, и това да се употребява от Москва за придобиване на благосъстоятелност върху преносната инфраструктура (дълг против собственост).

3. Европейска комисия пази надалеч по-добре българските ползи от нашето държавно управление. Поради това е разумно Комисията да бъде поканена и за присъединяване в целия преговорен развой. Трябва да се защитят приходите от пренос и да се изяснят лицата, които са се съгласили да подпишат уговорка за арбитраж пред Московски съд. Подобно действие не може да остане без последици. Има сигнали, че българското държавно управление е на път да загуби забележителна част от приходите от пренос.

4. Задължително следва да се обезпечи гласност на всички документи и отвод от комерсиална загадка, заради надделяващ публичен интерес. Достатъчно съображение за това е фактът, че цената на газа образува към 70% от цената на парното.

5. Трябва да е изрично ясно ще има ли непокътнат потенциал за трети страни, с което да се подсигурява конкуренцията, както и какви ще са разпоредбите за достъп до преносната мрежа, или още веднъж става въпрос за съветски монопол.

6. Правителството би трябвало да предприеме незабавни ограничения за дотъкмяване на интерконектора с Гърция и да поеме самодейността за цялостно отваряне и либерализиране на районния газов пазар в Югоизточна Европа. Интерконекторът е и опция за достъп до полутечен природен газ. Това е най-разумният метод за основаване на повече конкуренция и надлежно по-добри цени.

От Демократична България предизвестяват и че има основна заплаха този план да се трансформира в следващото мега източване на държавния бюджет, и България да продължи да бъде подвластна от доставките на газ от един източник.

Идеята за градеж на газов хъб в България провокира откровени насмешки измежду нашите енергийни сътрудници, заради това че хъб не се строи - той се основава на основата на отворени ликвидни пазари от търговци, които имат доверие между тях и желаят да търгуват един с различен. Настояваме държавното управление да отбрани българския народен интерес, който е конкуренция и същински пазар за по-добри цени на газа и парното, а не включване в съветски геостратегически игри, декларират от политическото обединяване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР