Прииждащите след взрива на украинския язовир Нова Каховка води достигнаха

...
Прииждащите след взрива на украинския язовир Нова Каховка води достигнаха
Коментари Харесай

Водата от взривения язовир Каховка потопи и Херсон

Прииждащите след гърмежа на украинския язовир " Нова Каховка " води доближиха до Херсон и заляха града. Много къщи и улици са съвсем напълно под вода. 
 Kherson Flood AP 4
Язовирната стена се скъса след гърмеж в нощта на понеделник против вторник. " Нова Каховка " поддържаше най-големия украински водоем. След детонацията водите от Днепър наводниха първо близките обитаеми места. Хиляди хора, живеещи по поречието на реката, бяха евакуирани. 
 Kherson Flood AP 7
Руските и украинските сили взаимно се упрекват за бедствието, което наводни десетки села и остави популацията без качествена питейна вода. Надигат се паники и за сигурността на най-голямата АЕЦ " Запорожие ", която се охлажда точно от водите на Днепър. Според шефа на Международната организация за атомна сила обстановката е " още по-тежка и непредсказуема ", въпреки да няма непосреден риск сега. 
 Kherson Flood AP 3
Засега не се оповестява брой на жертви от наводненията. Според назначения от Русия кмет на окупирания град Нова Каховка Владимир Леонтиев седем души са изчезнали, заяви АP.

Ръководителят на Херсонската регионална военна администрация Олександър Прокудин предвижда, че се чака равнището на водата да се увеличи с още метър през идващото денонощие.
 Kherson Flood Ap 6
Според генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш минимум 16 000 души към този момент са изгубили домовете си, а координаторът на Организация на обединените нации за филантропичната помощ съобщи, че се поставят старания за обезпечаване на вода, пари и правна и прочувствена поддръжка на засегнатите.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР