Приходите от организиран ловен туризъм у нас за 2022 г.

...
Приходите от организиран ловен туризъм у нас за 2022 г.
Коментари Харесай

Приходите от организират ловен туризъм у нас са над 6 млн. лв.

Приходите от проведен ловджийски туризъм у нас за 2022 година възлизат на повече от 6 млн. лв.. Това сподели заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов, който откри 27-то издание на Международната галерия „ Природа, лов, лов на риба 2023 ” и профилираната галерия „ Цветна пролет “. „ Вярвам, че с общи старания ще се усъвършенства опазването и контролът по съблюдаване на Закона за лова и запазване на дивеча “, уточни инж. Чамбов.

Международната галерия „ Природа, лов, лов на риба ” ще показа всички сектори, свързани с ловния, риболовния и различния туризъм. Участват водещи компании с богата гама от артикули и услуги. Световни марки показват продукти за спинингов лов на риба, речен и морски лов на риба, фидер лов на риба и доста други риболовен такъми. Посетителите ще открият също къмпинг съоръжение, ловно облекло и маркови аксесоари за лов. Екоакценти в дома, офиса, вилата, заведения, хотели, паркове и градини ще показа „ Цветна пролет 2023 “.

Тези изложби са обединени в общата идея за фамилията и природата, за свободното време и заниманието, за срещата на дивата с облагородената екосреда. Те ще се проведат от 22 до 26 март в панаирното градче.

„ Генетичният капацитет, притежаван от дивеча, обитаващ територията на страната, ни е приет в международен мащаб.

Сигурен съм, че участията в интернационалните изложби като днешното могат да разпрострат капацитета на ловния ни туризъм отсега нататък “, разяснява заместник-министърът.

Но, дружно с това, е належащо строго използване на националното законодателство, с цел да бъде опазен дивечовият запас, което пък е значимо изискване за развиване на ловния туризъм.

Заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов означи, че от Министерството на земеделието  и Изпълнителната организация по горите,  и с присъединяване на други заинтригувани страни, се правят регулярни инспекции за определяне на нарушавания, осъществявани от бракониери.

Популяризирането на българската природа, част от която е и българският дивеч, е значима идея, доказателство, за което е присъединяване на Министерството на земеделието и държавните предприятия, Изпълнителната организация по горите и Съюзът на ловците и рибарите като съорганизатори на изложбата „ Природа, лов, лов на риба 2023 ”.

“Благодарение на всички, ангажирани със стопанисването на дивеча, сега в развиването на ловното стопанство има трайни позитивни трендове макар проблемите и виждам оптимистично за бъдещото му развиване ”, това сподели инж. Стоян Тошев, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по горите пред публицисти в Пловдив.

Инж. Стоян Тошев очерта няколко позитивни трендове, наложили се през последните години. Една от тях е непрекъснатото повишаване на запасите от съвсем всички съществени типове дивеч.

“Тази трайна наклонност е обвързана значително и с реализирания от страната надзор върху вярното стопанисване на дивеча в държавните ловни стопанства, дивечовъдните сектори и ловностопанските региони на ловните дружини ”, уточни той. 

През 2022 година са тествани повече от 144 000 ловци, 4300 ловни дружини, 5200 транспортни средства.

Последните години се вижда и понижаване на нарушаванията, свързани с използването на алкохол, неналичието на сигнална екипировка и на ловджийски билет.

Според Тошев, въвеждането на ежеседмичните инспекции по време на дейния ловджийски сезон дава доста положителни резултати и е едно от мероприятията по контрола, което води до ограничение на нарушаванията по Закона за лова и запазване на дивеча.

Запазва се и позитивната наклонност за понижаване на случаите по време на лов, като за 2022 година са установени три такива. Един от тях обаче е със смъртен случай, обвързван със самопрострелял се ловджия по време на колективен лов на дива свиня.

За ограничението на бракониерските прояви е належащо с изключение на повишение на глобите и налагане на ефикасни санкции и засилени взаимни дейности с присъединяване на другите заинтригувани страни, в това число неправителствени организации и институции, безапелационен е инж. Тошев.

За първи път на ревюто “Природа, лов, лов на риба ” в Пловдив беше показан щанд на лесозащитните и горските семеконтролни станции към Агенцията по горите.и горските семеконтролни станции към Агенцията по горите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР