Приготвяне на есенни туршии показаха днес в етнографския музей на

...
Приготвяне на есенни туршии показаха днес в етнографския музей на
Коментари Харесай

Празник Сезонът на туршиите се провежда в Етъра

Приготвяне на есенни туршии демонстрираха през днешния ден в етнографския музей навън “Етър ”. Двудневният празник " Сезонът на туршиите " събира габровци и посетители в етнографския комплекс, които желаят да се срещнат със остарели обичайни предписания за зимнина.

В достоверната възрожденска атмосфера, под сянката на орехите, са завършени няколко къта, в които посетителите могат да видят няколко предписания за туршии от Габровския регион. Цветни зеленчуци и посуда заработиха ведно с демонстраторите, които обясняваха старите способи за правене на зимнина.

Поканени от музея да покажат парена туршия с гореща примес бяха членове на Народното читалище “Отец Паисий ” от севлиевското село Богатово, а майстори от габровското село Поповци демонстрираха по какъв начин се подготвя зимнина със леден разтвор.

В обособен ъгъл възпитаници от 9-и, 10-и и 11-и клас на професионалната гимназия по туризъм “Пенчо Семов ” в Габрово вършиха туршии, като осъвремениха обичайните артикули с броколи, грозде и тиквички.

Анна Александрова от етнографския музей " Етър " описа, че през годините експерти са проучвали рецептите за подготвяне на туршии от района, като през днешния ден и на следващия ден посетителите ще могат да ги видят.

" Сезонът на туршиите " продължава и на следващия ден, когато пред часовниковата кула в музея Йонка Николова ще покаже приготвянето на различен тип есенни туршии. Всеки ще има опция да почерпи опит и познания, с цел да направи в домашни условия вкусната кисела салата за зимните месеци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР