Пригответе за всеки гост поне по две порции, защото гарантирано

...
Пригответе за всеки гост поне по две порции, защото гарантирано
Коментари Харесай

Свински кебап в патладжан

Пригответе за всеки посетител най-малко по две порции, тъй като обезпечено всички ще си изискат в допълнение

Необходими Продукти

● свинско месо - 600 г
● патладжан - 3 бр. по - едри
● домат - 1 бр. наедрял
● кромид лук - 1 огромна глава
● чесън - 4 скилидки
● алена чушка - 1 бр.
● олио - или зехтин за марината, както и за пърженето
● сол - за поръсване
● черен пипер
● кимион
● магданоз - 1/2 връзка

Начин на подготвяне

Измийте патладжаните, отстранете дръжките и разрежете по дължина през средата, с цел да се получат нещо като 6 бр. лодки. С изострен нож деликатно (за да не пробиете кората) направете диагонални сечения през сърцевината на патладжана.

Разтворете разрезите леко с пръсти и поръсете щедро със сол. Оставете в гевгир надолу със сърцевината най-малко за 20 минути (за да се отдели горчивината).

След като това време изтече, измийте под течаща студена вода, отцедете за малко в гевгир и с леко прилепяне изцедете останалата вода. Подсушете с кухненска хартия.

Така обработените патладжани поставете с малко зехтин или олио в тиган и запържете за малко със сърцевината към тигана. Ако желаете може да ги запечете във фурна за към 20 минути, само че обърнати със сърцевината към горния реотан и с включена фурна единствено на грил. Но на фурна времето за подготвяне се удължава.

Оставете патладжаните да се поохладят и благодарение на лъжица изгребете сърцевината и я запазете за по-късно.

Свинското месо нарежете на дребни части, посолете със сол, черен пипер и кимион и поставете в купа. Добавете в купата кромидия лук, нарязан на ситно, олио или зехтин и разбъркайте още веднъж. Оставете месото да се маринова най-малко за 30 минути, а най-добре е за една нощ.

След като месото се е мариновало, сложете в тиган да се запържи дружно с лука, като добавите малко олио или зехтин, а още по-добре е да употребявате мазнината от изпържените патладжани. Оставете 2-3 минути да се запържи, преди да разбъркате.

Поетапно прибавете първо скилидките чесън, нарязани на едро, наситнената алена чушка, издълбаната вътрешност от патладжана и най-сетне - обеления и раздробен на ситно домат. Намалете котлона и при леко безредие гответе още 5 минути.

Прехвърлете издълбаните патладжани в авансово леко намазана с олио или зехтин тавичка, благодарение на лъжица ги напълнете с плънката от тигана и печете на междинна решетка в авансово загрята фурна с включен вентилатор към 35-40 минути на 180 градуса.

Когато са подготвени, поръсете печените патладжани щедро с накълцания магданоз и сервирайте незабавно горещи или по-късно охладени. И в двата разновидността са извънредно вкусни.

Ако сервирате кебапа като предястие - една лодка е изцяло задоволителна като порция, само че в случай че сервирате като главно ядене - сервирайте по две в паница (иначе гостите Ви сами ще си изискат допълнително).

Свинският кебап в патладжан е доста апетитен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР