Прието е решение за одобряване на Доклад за дейността на

...
Прието е решение за одобряване на Доклад за дейността на
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 4 април

Прието е решение за одобрение на Доклад за активността на Съвета за съгласуваност в битката с правонарушенията

Правителството одобри Решение за одобрение на Доклад за активността на Съвета за съгласуваност в битката с правонарушенията, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз през 2020 година, и Отчет за осъществяване на дилемите, заложени в Плана за деяние за 2020 година за осъществяване на Националната тактика за предварителна защита и битка с нередностите и измамите, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз, за интервала 2014-2020 година

Годишният отчет за активността на Съвета през 2020 година и Отчетът за осъществяване на дилемите, заложени в Плана за деяние за 2020 година са направени въз основата на информация, показана от членовете на Съвета и Прокуратурата на Република България.

Докладът обгръща ограниченията, подхванати в Република България за битка с измамите, засягащи приходната и разходната част на бюджета на Европейски Съюз, в осъществяване на член 325 от Договора за действието на Европейския съюз. В отчета са показани по-важните законодателни, административни, организационни и оперативни ограничения за реализиране на ефикасна предварителна защита и противопоставяне на нередностите и измамите. Докладът включва резюме и разбор на статистиката за 2020 година за докладваните нередности, засягащи бюджета на Европейския съюз, делегиран за осъществяване на Република България в режим на споделено ръководство.

Отчетът за осъществяване на дилемите, заложени в Плана за деяние за 2020 година, отразява достигнатите стойности на заложените знаци за наблюдаване, като неговото осъществяване е 87%.

Предвид подхванатите на национално равнище ограничения за предварителна защита и надзор по отношение на разпространяването на коронавирусна зараза (COVID-19), двата документа са утвърдени от Съвета АФКОС посредством неприсъствена процедура за взимане на решения според член 3, алинея 4, по отношение на член 1 За от Правилника за организация на активността на Съвета.

Правителството предлага проф. Цочо Бояджиев за медал „ Стара планина “ първа степен

Министерският съвет предлага на президента проф. Цочо Бояджиев да бъде награден с медал „ Стара планина “ първа степен (без лента и без мечове), за неговия извънреден принос в региона на науката и културата и във връзка навършването на 70 години.

Цочо Христов Бояджиев е роден на 25.09.1951 година в Троян. През 1976 година приключва философия в Софийския университет (СУ),,Св. Климент Охридски “. Има специализации по логика на психиката и българска лингвистика. От 1992 година е професор по история на философията. Бил е началник на катедрата по история на философията във Философския факултет на СУ. Като стипендиант на фондация „ Александър декор Хумболт “ специализира в Германия, Италия и Унгария.

В началото на 80-те години на 20 век проф. Цочо Бояджиев поставя основите на известната Българска школа по философска медиевистика. Той има извънреден принос за основаването и укрепването на интернационалния авторитет на професионалната философия в България. Компетентното му присъединяване в голям брой интернационалните конгреси и планове насочва вниманието на интернационалната изследователска общественост към българската научна процедура.

Проф. Бояджиев е и съосновател на Европейския върховен лицей за антична и средновековна философия, както и член на няколко европейски университетски институции, измежду които Международното Платаново общество, Европейската академия на науките и изкуствата, Берлинското научно общество. Автор е на голям брой монографии, публикации, студии и преводи.

МОН ще заплаща спомагателни профилактични прегледи за учителите след Covid-19

Учителите, преболедували COVID-19, ще имат право на спомагателни профилактични прегледи и съвещания отвън обезпечените в границите на наложителното здравно обезпечаване.

За прегледи на 12 000 учители са планувани 180 000 лв. по Националната стратегия „ Профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти “, която беше призната от държавното управление през днешния ден. Профилактичните прегледи ще са свързани със сърдечно-съдови, стомашно-чревни, чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични, андрологични и кожни болести, заболявания на централната и перцферната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния уред и на очите. Прегледите ще се заплащат от просветителните институции, а Министерството на образованието и науката ще им възвърне до 15 лв. от цената на направения разход.

Предвидени са също 200 000 лв. за рехабилитация на 2000 учители по програмата на Национален осигурителен институт. Те би трябвало да имат открита диагноза, записана в направление от персонален или лекуващ доктор. Рехабилитацията ще се обезпечава за 10 групи болести. На всеки включен участник ще се възвръщат 100 лв. от направените разноски.

Програмата обгръща заетите в системата на предучилищно и учебно обучение учители, шефове и други педагогичен експерти. Тя е ориентирана към поддръжка и запазване на здравето им посредством действия за дейна профилактика и рехабилитация на най­често срещаните болести.

Провеждането на профилактика и рехабилитация ще помогне за възстановяване на здравния статус на учителите и другите педагогичен експерти, за подсилване и повишение на работоспособността им, изключително след пандемичните 2020 и 2021 година Така ще се подсигурява задържане на по-опитните учители и другите педагогичен експерти в предучилищното и учебното обучение.

Шест гимназии резервират статута си на учебни заведения с национално значение

Правителството реши шест професионални гимназии да запазят статута си на учебни заведения с национално значение, считано от 01 септември 2021 година

Училищата с национално значение са в пет области – Ловеч, Пазарджик, Стара Загора, Разград и София област. Това са Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „ Проф. доктор Димитър Димов “ в Ловеч, Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „ Сава Младенов “ в Тетевен, Националната професионална гимназия по горско стопанство „ Христо Ботев “ във Велинград, Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „ Иван Павлов “ в Стара Загора, Националната професионална техническа гимназия „ Шандор Петьофи “ в Разград и Националната професионална гимназия по компютърни системи към Техническия университет – София.

Преди 4 години тези учебни заведения бяха оповестени за национални, тъй като дават отговор на условията да образоват възпитаници от други области на страната, несъседни на тази, в която е учебното заведение. Анализът на данните за учениците от Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение разрешава този статут да бъде непокътнат и отсега нататък.

Правителството промени решения за приемане на описи на предпазени зони от мрежата „ Натура 2000 “

Правителството одобри Решение за изменение на описите на предпазени зони за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна.

С признатите промени се уточняват границите на 44 предпазени зони за запазване на естествените местообитания от мрежата „ Натура 2000 “, след осъществен разбор за уточняване на границите на всички необявени все още предпазени зони за местообитанията по отношение на местоположението на предмета на запазване в тях. Тези промени се постановат тъй като при първичното установяване на границите на зоните не е имало опция за потребление на точни кадастрални данни (М 1:5 000) и са употребени други източници, със доста по-малка акуратност в границите на условия от Европейска комисия мащаб (М 1: 100 000). По този метод са отстранени грешки въз основата на най­добрата налична все още информация, което да разреши тяхното оповестяване в съответен на задачите на Директивата за местообитанията обсег.

С приемането на решението общото покритие на мрежата от предпазени зони за местообитанията ще се усили с 0,003% от националната територия.

Прието е разпореждане за изменение и допълнение на Класификатор на длъжностите на военнослужещите в Министерството на защитата

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Класификатор на длъжностите на военнослужещите в Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска, признат с Постановление № 309 от 14 декември 2018 година (обн., Дъждовни води, бр. 105 от 2018 година, в действие от 1.01.2019 година, изм. и доп., бр. 86 от 2019 година, изм. бр. 101 от 27.11.2020 г.).

С сегашния план на Постановление за изменение и допълнение на Класификатора се оферират промени по смисъла на член 24, алинея 2 от Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, главно свързани с обезпечаване на нужните длъжности за военнослужещи по длъжностни равнища в обсега на военните звания в построената организационна конструкция на въоръжените сили.

Въвеждат се нови длъжности и се променят длъжности, нужни за трансформирането на системата за управление, командване и ръководство, усъвършенстване на системите за логистична поддръжка и комуникационно­информационна поддръжка и киберотбрана, както и военнообразователната система.

Разкриват се нови характерни длъжности за потребление, обслужване и обезпечаване на новопридобито въоръжение и техника.

Измененията ще влязат в действие от 01.09.2021 година

Правителството утвърди изплащането на обезщетение от 25 900 евро след оповестяване на едностранна декларация по тъжби пред Европейски съд по правата на човека

Министерският съвет утвърди едностранна декларация за погашение на обезщетение от общо 50656 лв. по шест тъжби пред Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ).

Повдигнатите недоволства са предмет на добре откритата процедура на Съда и касаят неприятните санитарно-битови условия в следствените арести и пандизите, които жалбоподателите са понесли през разнообразни интервали от време, както и неналичието на дейно правно средство за отбрана.

Взимайки поради практиката на Европейски съд по правата на човека по сходни каузи, българското държавно управление утвърди едностранна декларация на съображение член 37 от Конвенцията за правата на индивида и главните свободи.

С друго свое решение държавното управление одобри Пътна карта за осъществяване на неоправдателните решения, постановени против Република България от Европейския съд по правата на индивида.

Променя се обсегът на комерсиалните субекти, които следва да разпределят и внесат в интерес на страната част от облагата си по годишния финансов доклад за 2020 година

Министерският съвет одобри Разпореждане за изменение на Разпореждане № 1 от 2021 година за определяне и внасяне в интерес на страната на отчисления от облагата за финансовата 2020 година от държавните предприятия и комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала.

Съгласно промените,,,Държавна консолидационна компания “ ЕАД и „ Национална компания индустриални зони “ ЕАД се включват в обсега на комерсиалните субекти, които следва да разпределят и внесат в интерес на страната част от облагата си по годишния финансов доклад за 2020 година след данъчно облагане. Промяната се прави с оглед нуждата от обезпечаване на спомагателни доходи в държавния бюджет.

С плана на акт се трансформира и срокът за внасяне на сумите по отчислената облага, надлежно разпределения дял - от 30 юли на 31 август.

Разпореждането е в сходство с член 14, т. 3 от Закона за обществените предприятия и с него се обезпечават условия за осъществяване на приходната част на държавния бюджет за 2021 година в частта на неданъчните доходи от дивиденти.

Правителството отпусна над 25 млн. лева за компенсации в образованието

Правителството отпусна 25 401 532 лева за финансово обезпечаване на действия по Национална стратегия „ Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав “ за 2021 година. Средствата са за погашение на компенсации за месеците май-юни 2021 година при понижаване на числеността на личния състав в просветителните институции при смяна на структурата и състава, както и при преустановяване на трудовите правни отношения на друго съображение.

Финансирането ще е от бюджета на Министерството на образованието и науката и от плануваните разноски в централния бюджет за 2021 година за осъществяване на националните стратегии за развиване на образованието.

Почти 20 000 възпитаници и учители са утвърдени за безвъзмездна отмора по „ Отново дружно “

Почти 20 000 възпитаници и учители от 688 учебни заведения са утвърдени за безвъзмездна отмора към 31 юли т.г. На тази дата изтече първият стадий за кандидатстване по Националната стратегия „ Отново дружно “. От опцията да летуват за сметка на държавния бюджет са се възползвали 19 728 участници - 17 859 възпитаници и 1869 учители или други педагогичен експерти. За тях се страната отпуска 9 508 000 лв..

Днес Министерският съвет утвърди 1 205 250 лв. за 3805 участници. Преди това с три постановления бяха отпуснати 5 991 100 лв., които са разпределени за 12 977 възпитаници и 1354 ръководители.

Програмата е разчетена за 30 000 възпитаници и съпътстващи ги педагози. Общият й бюджет е 15 млн. лева

Министерството на образованието и науката към този момент приема поръчки по разпоредбите за втория стадий на кандидатстване. В него отпада ограничаването учебните заведения да изпращат на отмора до 7% от своите възпитаници. Максимално допустимият брой за всички е 165 участници. Могат да се включат и към този момент възползвали се от програмата учебни заведения, в случай че в първия стадий са получили пари за по-малко от 165 възпитаници и съпътстващи.

Нови поръчки ще се одобряват до края на август или до привършване на лимита на програмата. За първите три дни на месец август 60 учебни заведения са подали документи.

Одобрените до момента възпитаници и учители летуват както в планински, по този начин и в морски курорти. Сред желаните дестинации са Боровец, Банско, Чепеларе, Плиска, Балчик, Трявна, Китен. Има групи в Приморско, Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Несебър, Каварна, Черноморец и други Учениците и педагозите отсядат най-вече в хотели с три звезди.

За всеки участник е обезпечен шестдневен туристически пакет на стойност 500 лева Офертата включва настаняване с пет нощувки, храна, превоз, застраховка и спомагателни действия.

Националната стратегия „ Отново дружно “ оказва помощ на децата да преодолеят изолацията по време на отдалеченото образование, като възвръща връзката посред им посредством групови действия. Тя обогатява културата на учениците и подтиква тяхната физическа интензивност.

Правителството отпуска 45 млн. лв. за пускане на дейностите по рационализация на жп линията Волуяк-Драгоман

Правителството утвърди отпущането на краткотраен финансов запас, в размер на 45 млн. лв., за пускане на дейностите по план „ Модернизация на жп линия София - Драгоман - сръбска граница, жп сектор Волуяк – Драгоман “. Допълнителните заплащания се отпускат към бюджета на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, като принципал на Наказателен кодекс „ Железопътна инфраструктура “.

Проектът е очакван за финансиране по Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020 и следва неговото утвърждение от Управляващия орган на програмата и Европейската комисия. Осигуряването на средствата ще разреши навреме пускане на плануваните действия и завършването им до края на 2023 година, когато е крайният период за финансиране от оперативната стратегия. След одобрение на европейското финансиране за плана разноските ще бъдат възобновени в Държавния бюджет в период до 31.12.2021 година

Прието е разпореждане, с което се утвърждават спомагателни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 година

Министерският съвет на Република България одобри Постановление, с което се утвърждават спомагателни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 година Допълнителните средства в размер на 23 170 600 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 година са за даване на спомагателен трансфер на Националната здравноосигурителна каса за финансиране на действия по отношение на лекуването на лица до 18-годишна възраст по член 82, алинея la, 3 и 6 от Закона за здравето и за действия по отношение на лекуването на лица над 18-годишна възраст по член 82, алинея 1 а и 6 от Закона за здравето, които по закон са избрани като държавна отговорност.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри решение за безплатно даване за ръководство на парцели и археологически недвижими културни полезности - обществена държавна благосъстоятелност, на община Свиленград за период от 10 години. Имотите се намират в с. Мезек, община Свиленград, област Хасково и съставляват териториален обсег на археологическа културна полезност „ Тракийска куполна гробница с. Мезек “ и археологическа културна полезност „ Средновековна цитадела с. Мезек “. Дейностите, свързани с запазване на културните полезности и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание от Историческия музей - Свиленград.

С друго решение на Министерския съвет „ Български пощи “ ЕАД ще продадат гаражно помещение от 40 кв. м. посредством директно договаряне на общинската администрация в Твърдица. Имотът не е нужен за активността на сдружението. Продажбата ще се извърши по цена, не по-ниска от избраната от самостоятелен оценител.

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Договор за подаяние на комплекти за тест за антиген „ всичко в едно “ за диагностика на COVID-19

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Народното събрание за одобрение на Договор за подаяние на комплекти за тест за антиген „ всичко в едно “ за диагностика на COVID-19 на България от Европейската комисия, подписан на 29 март т.г., въз основа на Решение на Министерския съвет, и втори Договор за подаяние, подписан на 9 април т. година, въз основа на Решение на Министерския съвет.

Комплектите за тест за антиген „ всичко в едно “ са закупени от Европейската комисия и ще бъдат употребявани за справяне с пандемията от COVID-19.

Основание за ратификацията на двата контракта за подаяние на комплекти за тест за антиген „ всичко в едно “ е член 85, алинея 1, т. 5 от Конституцията на България, защото член 20 на договорите планува присъединяване на страната в арбитражно или правосъдно споразумяване на разногласия.

Правителството утвърди резултатите от неофициалното съвещание на Съвета „ Общи въпроси “

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от неофициалното съвещание на Съвета „ Общи въпроси “, което се организира на 23 юли 2021 година в конгресния център Бърдо край град Краню в Словения. България бе показана от заместник-министъра на външните работи Румен Александров.

Словенското председателство на Съвета на Европейски Съюз показа целите, залегнали в програмата му, които са структурирани в 4 стълба: Устойчивост и възобновяване на Европейски Съюз и стратегическа самостоятелност на ЕС; Конференцията за бъдещето на Европа; Съюз на европейския метод на живот, господство на закона и равнопоставеност за всички; Надежден и сигурен Европейски Съюз, кадърен да обезпечи сигурност и непоклатимост в своето съседство.

Съветът организира полемика по отношение на методите за повишение на устойчивостта на Европейски Съюз след рецесията, обвързвана с COVID-19, в границите на която участваха и страните от Западните Балкани.

Правителството утвърди мярката - отсрочване на заплащането на концесионното заплащане за първото шестмесечие на 2020 година за летищата Варна и Бургас

Правителството утвърди мярка - отсрочване на заплащането на концесионното заплащане за първото шестмесечие на 2020 година за гражданските летища за публично прилагане Варна и Бургас. С това Решение срокът за заплащането на концесионното заплащане се удължава с още 184 дни, като вноската, отсрочена от 31 юли 2020 година за заплащане до 31 януари 2021 година, която беше отсрочена за заплащане до 30.06.2021 година, се отсрочва още веднъж за заплащане в период до 31 декември 2021 година

С последното изменение на Временната рамка за ограничения за държавна помощ в поддръжка на стопанската система в изискванията на настоящия епидемиологичен гърмеж от COVID-19 (С (2020) 1863), призната от Европейска комисия на 19 март 2020 година, с следващи промени със Съобщения на Комисията (С (2020) 2215, С (2020) 3156, С (2020) 4509, С (2020) 7127 и С (2021) 564) (Временната рамка), е планувано удължение на периода до 31 декември 2021 година

Прилагането на тази мярка е наложителна с оглед оправянето с тежките последствия за концесионера „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “ АД от продължаващата пандемия от COVID-19 и подхванатите ограничения за ограничение на разпространяването и, които оказват отрицателно влияние върху финансовото положение на сдружението - оператор на гражданските летища за публично прилагане Варна и Бургас.

,,Саварона “ ЕООД, ще изследва строителни материали в повърхност „ Боряна”

„ Саварона” ЕООД ще изследва строителни материали в повърхност „ Боряна”, ситуирана в землищата на селата Папрат, Тютюнче и Сипец, община Джебел, област Кърджали. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание.

Разрешението за изследване се дава за период от дванадесет месеца. За това време „ Саварона” ЕООД ще вложи най-малко 28 900 лева в проучвателните действия, които ще се реализират при следните условия:

- изследването ще се реализира за сметка на титуляря на разрешението;

- титулярят на разрешението ще извършва условията, свързани с запазване на околната среда, предпазените със закон територии и обекти, националната сигурност, защитата на страната и публичния ред, според настоящото законодателство;

- изискванията за реализиране на дейностите по изследването, както

правата и отговорностите на титуляря, се дефинират в контракта за проучване;

- за периода на контракта титулярят ще заплати такса за площта в сходство с Постановление на Министерски съвет № 284 от 17 октомври 2011 г.;

- за застраховане на отговорностите по запазване на околната среда и земите титулярят ще показа банкова гаранция, годна за целия период на контракта.

До 15 дни от одобряването на разрешението за изследване от Министерския съвет, министърът на енергетиката би трябвало да издаде разрешението, да го разгласява на интернет страницата на МЕ и да го обнародва в „ Държавен вестник ". В 30-дневен период от обнародването на разрешението министърът следва да подписа контракт с титуляря.

Одобрена е позицията на страната ни по дело С-97/21 на Съда на Европейския съюз

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на България по дело С-97/21, MV - 98 на Съда на Европейския съюз (СЕС). То е формирано по преюдициално питане на Административен съд - Благоевград, по висящо пред него дело по тъжба против заповед за налагане на насилствена административна мярка, издадена от Националната организация по приходите.

С това решение Министерският съвет дава и единодушие за встъпване в производството.

Предмет на преюдициалното питане е пояснение на наредбата на член 273 от Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 година по отношение на общата система на налога върху добавената стойност, както и на разпореждания от Хартата на главните права на Европейския съюз.

Конституирането на Република България като страна в производството по това дело ще разреши на страната ни сполучливо да се включи в процеса на правосъдие, реализиран от Съд на Европейския съюз, предвид на идентичното и тъкмо използване на правото на Европейския съюз.

Правителството утвърди изменение на Програмата за портфейлни гаранции в поддръжка на ликвидността на предприятията, потърпевши от изключителната обстановка и епидемията от COVID-19

С признатото Решение на Министерски съвет са осъществени промени в Програмата, посредством въвеждането на които се цели синхронизирането й в оптимално допустима степен с създадения през месец май 2021. година от Министерство на стопанската система и Министерство на финансите надграждащ механизъм за намеса, посредством ликвидна поддръжка за предприятията в страната, наименуван „ Портфейлна гаранция за превъзмогване на следствията от COVID-1.9 “. (,,Програмата за възобновяване “)

„ Програмата за възобновяване “ ще даде забележителна по мярка ликвидна поддръжка за предприятията в страната, съсредоточена в релативно къс интервал от време. Гаранционната скица ще обезпечи даването по омекотен ред на финансиране на огромен брой предприятия, при преференциални условия, което значително да покрие обвързвания с следствията от COVID-19 повишен контрагентен риск. Ефектът от гаранцията е фокусиран върху облекчения в условията за поръчителство и оптимално скъсени периоди за одобрение и асимилиране на заемите. Търговските банки ще бъдат задължени да трансферират напълно икономическата изгода от гаранцията към крайните кредитополучатели, посредством даване на необезпечени заеми, като се изключи персонални гаранции, които следва наложително да бъдат предоставени от действителните притежатели. Промените в Програмата плануват заемите да се дават при по-кратки периоди за обработка и с усъвършенствано време за утвърждение или отвод.

С решението се дава единодушие Българската банка за развиване ЕАД съгласно осъществяването на Програмата за портфейлни гаранции в поддръжка на ликвидността на предприятията, потърпевши от изключителната обстановка и епидемията от COVID-1.9 да преразпределя част от средствата в границите на утвърждения бюджет по Програмата за осъществяване на други ограничения за превъзмогване на следствията от COVID-19, предоставени за осъществяване от Министерския съвет на Българска банка за развиване ЕАД.

Проектът на решение ще способства за ефикасното осъществяване на стратегиите, предоставени на ББР АД, за превъзмогване на отрицателн11те последствия от пандемията COVID-19.

Изпълнителната организация по Оперативна програма НОИР се преименува на,,Програма за обучение “

Правителството одобри промени в устройствения устав на изпълнителната организация, която ръководи оперативната стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020 година (ОП НОИР). Променя се наименованието на организацията и се усилва числеността й. Целта е да се обезпечи ефикасното осъществяване на идващия програмен интервал.

,,Програма за обучение “ е новото название на изпълнителната организация, която ръководи оперативната стратегия за обучение и просвета. Промяната е обусловена от дейностите по подготовката на програмен интервал 2021-2027 година и кореспондира с задачите за осъществяване, ръководство и надзор на програмни принадлежности, подкрепящи образованието.

Изменения са признати и в структурата и числеността на администрацията, с които се усъвършенства административният потенциал на организацията. Броят на чиновниците се усилва с 9 и става общо 154. Деветте нови позиции са планувани за сътрудници по ръководство на европейски планове и стратегии, които ще бъдат назначени за период до приключването на съответната стратегия. Техните хонорари се финансират напълно от предпочитана ос „ Техническа помощ “ на стратегиите.

Националната организация по „ Еразъм+ “ ще има заместител изпълнителен шеф

Центърът за развиване на човешките запаси, който е националната организация по Програма „ Еразъм+ “, ще има и заместител изпълнителен шеф. Той ще дава отговор за ресорите „ Младеж “ и „ Спорт “ и ще се назначава по предложение на министъра на младежта и спорта.

Това плануват признатите от кабинета промени в Устройствения устав на ЦРЧР. Центърът е вторичен разпоредник с бюджет към министъра на образованието и науката, който назначава изпълнителния му шеф. Целта на смяната е да се обезпечи по-добра съгласуваност сред институциите по политиките на младежта и спорта.

ЦРЧР ръководи европейските стратегии „ Еразъм + “ и „ Европейски корпус за взаимност “, ориентирани към образованието, образованието, младежта, подвижността и доброволчеството. С признатите промени в Устройствения устав се усилват с една численост и местата в дирекция „ Селекция, договориране и отчитане “. Така общата бройка на ЦРЧР става 53 души. Двете спомагателни места за Центъра идват от Министерството на младежта и спорта (една щатна бройка) и от щата на районните ръководства на образованието - една численост.

С друга смяна в разпореждане на Министерския съвет от 2018 година се обезпечават три спомагателни щатни бройки за фонд „ Научни проучвания “ (ФНИ) за сметка на числеността на личния състав на РУО. Фонд „ Научни проучвания “ поддържа финансово планове и действия за поощряване и развиване на научните проучвания. С нарастването щатните бройки във ФНИ стават 15.

Одобрен е Анализ на нормативната уредба в региона на ръководството при рецесии

Правителството утвърди Анализ на нормативната уредба в региона на ръководството при рецесии, направен от работна група, основана със заповед на министър-председателя въз основа на решение на Съвета по сигурността. Освен разбора, работната група изготви оферти за промени в Закона за ръководство и действие на системата за отбрана на националната сигурност по отношение на ръководството при рецесии и направи обзор на нормативната уредба, регламентираща активността на службите в бранш „ Сигурност “.

Министерският съвет разпореди на заместител министър-председателя по публичен ред и сигурност и министър на вътрешните работи да инициира основаването на междуведомствена работна група, която да изготви нов Закон за ръководство при рецесии с присъединяване на представители на всички заинтригувани министерства и ведомства.

Приети са промени в Правилника за издаване на българските персонални документи

Правителството одобри план на Постановление за изменение и допълнение на Правилника за издаване на българските персонални документи.

Въвежда се опцията за „ ускорена услуга “ за жителите, които подменят българските свидетелства за ръководство на моторни транспортни средства заради изтичане/ изминал период на годност, смяна в данните на лидера - промяна на непрекъснат адрес от едно в друго обитаемо място, фамилия и транслитерация, издаване на препис

С препоръчаната смяна се вкарва ускорена услуга за замяна на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство - до три работни дни от приемането на заявката. Този тип услуга може да бъде заявявана в случаите на подмяната на българските свидетелства за ръководство на моторни транспортни средства заради изтичане/ изминал период на годност, смяна в данните на лидера - промяна на непрекъснат адрес от едно в друго обитаемо място, фамилия и транслитерация, издаване на препис, когато заявката е подадено в звено „ Пътна полиция “ при СДВР/ОДМВР. Тази услуга ще се дава и в звената на Дирекция „ Български документи за идентичност ", когато подмяната на свидетелството за ръководство на МПС е част от подадените за замяна останали персонални документи -лична карта, паспорт. Във връзка с въведената нова опция са основани и нови мостри на заявките.

В документа е планувана и елементарна услуга за замяна на задгранично СУМПС с българско. Срокът е до 30 дни от приемането на заявката, което се подава единствено в звената „ Пътна полиция “ при СДВР/ОДМВР.

Ускореното издаване на българските свидетелства за ръководство на моторни транспортни средства не касае жителите, които за първи път получават подобен документ -неговото издаване продължава да се прави за период до 10 работни дни от звената на Пътна полиция по непрекъснат адрес.

С цел понижаване на административната тежест за жителите, с изменението на Правилника се урежда и опцията уверение, съдържащо данни от осведомителните фондове, свързани с издаването и използването на български персонални документи, което се издава на разположение, притежаващо годно уверение за повсеместен електронен автограф, да се получава на посочен от подателя електронен адрес.

Министерският съвет изпраща искане до Конституционния съд за пояснение на член 130в, т. 3 от Конституцията

По предложение на министъра на правораздаването проф. Янаки Стоилов държавното управление утвърди през днешния ден искане до Конституционния съд за предоставяне на наложително пояснение на наредбата на член 130в, т. 3 от Конституцията на Република България.

Конкретният въпрос, подложен в настояването, е:,,В пълномощията на министъра на правораздаването по член 130в, т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се опцията да прави предложение за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор в хипотезата на член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията? “

Министерският съвет излага причини, че министърът на правораздаването на съображение член 130в, т. 3 от Конституцията има опция да сезира пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) с предложение за предварително преустановяване на мандата на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор в хипотезата на член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията.

Правителството предлага на президента на Република България да издаде декрет за освобождение на непрекъснатия ни представител към Европейски Съюз в Брюксел Димитър Цанчев

Министерският съвет реши да предложи на Президента на Република България да издаде декрет за освобождение на непрекъснатия представител на Република България към Европейския съюз в Брюксел Димитър Цанчев Цанчев.

Той е назначен е назначен за непрекъснат представител на Република България към Европейския съюз в Брюксел с Указ № 34 от 2012 година Миналата година Димитър Цанчев подава своята кандидатура, подкрепена от Министерство на външните работи, в границите на ротацията на Европейската работа за външна активност (ЕСВД) за управнически позиции в делегациите на Европейски Съюз за 2021 година В тази връзка с писмо Ref. Ares (2021) 2387027 от юли 2021 година ЕСВД осведоми за решението на Върховния представител за назначение на ръководители на делегации на Европейски Съюз, като Димитър Цанчев е избран за Ръководител на делегацията на Европейски Съюз в Израел.

Правителството предлага Петър Тодоров да бъде назначен на длъжността основен секретар на Министерство на вътрешните работи

Министерският съвет предлага на Президента на Република България да издаде декрет за назначението на Петър Тодоров на длъжността основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Старши комисар Петър Тодоров е приключил висше обучение във ВНВУ „ Васил Левски “. Работил е дълги години в системата на Министерство на вътрешните работи, като заема разнообразни длъжности в ОД Министерство на вътрешните работи Пловдив, където все още заема длъжността шеф І степен на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Пловдив.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР